Verladers blij met ‘historisch wereldvrijhandelsverdrag’

624

Verladersorganisatie EVO is tevreden over het zaterdag door de Wereldhandelsorganisatie (WTO) afgesloten wereldvrijhandelsverdrag. ‘Als de hindernissen in de internationale goederenstroom worden aangepakt, is dit een enorme winst voor het bedrijfsleven. Een container die stilstaat, kost bedrijven namelijk duizend euro per dag per container.’

De onderhandelaars van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zijn er zaterdag voor het eerst in 18 jaar in geslaagd een wereldwijd vrijhandelsverdrag te sluiten. Alle 159 leden van de organisatie gingen akkoord, zo hebben diplomaten gemeld. ‘Voor het eerst in de geschiedenis Verladers tevreden over 'historisch wereldvrijhandelsverdrag'heeft de WTO daadwerkelijk gepresteerd’, zei WTO-voorman Roberto Azevedo. ‘Dit keer kwamen alle leden bij elkaar. We hebben het woord wereld teruggebracht in het begrip wereldhandelsorganisatie.’

Soepeler douaneprocedures
De afspraken die op Bali zijn gemaakt, moeten vooral zorgen voor het versoepelen van douaneprocedures om de wereldhandel te bevorderen. Ook moeten er voedselprogramma’s voor arme landen mee worden veiliggesteld. Het akkoord zou de wereldeconomie een biljoen dollar kunnen opleveren.

Minister Liliane Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is tevreden met het historische akkoord. Zij stelt dat het akkoord leidt tot vermindering van transactiekosten en versoepeling van de internationale handel.

Verlanglijstje
EVO leverde voorafgaand aan de WTO-besprekingen een ‘verlanglijstje’ namens het bedrijfsleven in bij de Nederlandse delegatie op Bali. Belangrijke punten zijn een beperking van de gemiddelde tijd dat goederen aan de grens mogen stilstaan en een betere afstemming tussen verschillende overheidsdiensten aan de grens, zoals de voedsel en warenautoriteit en de milieudienst. (Bron: EVO)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter