Verladers eisen oplossing voor congestie in Amerikaanse havens

656

BRUSSEL – De Europese en Amerikaanse verladers willen dat er een einde komt aan de vertragingen in de havens aan de westkust van de Verenigde Staten. De American Association of Exporters and Importers (AAEI) en de European Shippers’ Council (ESC) roepen alle betrokken partijen op zo snel mogelijk een akkoord te bereiken. ‘Nog meer vertraging gaat de Europese exporteurs en Amerikaanse importeurs miljoenen dollars kosten.’

vlagamerikaDe vertragingen zijn het gevolg van een arbeidsconflict tussen havenwerkers en het havenbeheer van de grote havens. Dit heeft volgens de verladers inmiddels geleid tot een all-time high aan vertragingen in de havens. Verladersorganisatie EVO schat dat de schade voor Nederlandse handels- en productiebedrijven in de tonnen loopt. Op Europese schaal loopt de schade in de miljoenen.

Congestie

De Europese verladers halen ook nog eens de vertragingen in de Rotterdamse haven in de zomer van 2014 aan. ‘Die is nu opgelost, maar in de Amerikaanse havens lijkt een oplossing nog ver weg te zijn. Europese en Amerikaanse bedrijven ondervinden enorme kostenstijgingen als gevolg van langere transittijden, omleiding via Houston of andere havens aan de oostkust en een langere route over de weg of per spoor. Europese bedrijven worden zo geconfronteerd met tientallen miljoenen dollars aan extra kosten per week. En deze vertragingen zijn slecht voor de concurrentiekracht van de Amerikaanse havens in de wereldhandel. De vertragingen dragen ook niet bij aan de reputatie wat betreft duurzaamheid.’ (Bron: ESC)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief