Verkeerslichtvrije route van Maasvlakte naar Duitsland

434

Truckers kunnen met de ingebruikname van het Coloradoviaduct verkeerslichtvrij van de terminals op de Rotterdamse Maasvlakte naar Duitsland. De laatste verkeerslichten op deze route – op de voormalige kruising Europaweg-Coloradoweg – zijn onlangs verwijderd. Het viaduct zorgt ervoor dat trucks met containers en containertreinen van de beide Maasvlaktes elkaar ongehinderd kunnen kruisen.

http://www.portofrotterdam.com/nl/Pages/default.aspxHet Coloradoviaduct op de Maasvlakte is de spil in de ongehinderde aan- en afvoer van containers. Wanneer de komende jaren het volume aan behandelde  containers op de nieuwe terminals van Maasvlakte 2 groeit, zorgt het viaduct ervoor dat treinen en vrachtwagens niet op elkaar hoeven te wachten bij gelijkvloerse kruisingen.

Meer spoor en trein

De aan- en afvoer van containers per trein naar Maasvlakte 2 speelt een belangrijke rol in de bereikbaarheids- en duurzaamheidsaanpak van het Havenbedrijf. Om de haven nu en in de toekomst bereikbaar te houden en om de luchtkwaliteit in de regio te verbeteren zijn daarover met de bedrijven op Maasvlakte 2 afspraken gemaakt. In de periode tot 2035 gaan de nieuwe terminals telkens meer containers aan- en afvoeren via de binnenvaart en via het spoor (van 40% nu naar 65% in 2035).  Trucks blijven ook actief in het containertransport van en naar de haven. Op de Maasvlakte zijn het echter alleen de trucks met de schoonste motoren die er worden toegelaten.

Logistieke puzzel

Het viaduct is ontworpen door Zwarts+Jansma Architecten. Daarbij is aandacht besteed aan een robuuste uitstraling in een havenlandschap, en is een mooi panorama ontstaan voor alle weggebruikers. Het reliëfpatroon op de zijkant van het viaduct is gebaseerd op de Nautilusschelp.

http://www.portofrotterdam.com/nl/Pages/default.aspxHet Coloradoviaduct is zowel boven als onder de grond een waar knooppunt. Op en boven de grond kruisen diverse wegen, spoorwegen en hoogspanningskabels elkaar. Onder de grond liggen veel kabels en leidingen waar rekening mee gehouden is. Daarnaast is het viaduct direct voor de poorten van de containerterminals van APMT en ECT gebouwd. Het verkeer van en naar die terminals moest tijdens de bouw gewoon doorgang kunnen vinden. Dit heeft van de bouw een logistieke puzzel gemaakt die door opdrachtgever Havenbedrijf Rotterdam en aannemer Boskalis Nederland gezamenlijk is opgelost.

De bouw van het Coloradoviaduct is in de zomer van 2012 gestart en heeft ruim twee jaar geduurd. Met de bouw is een investering van ruim € 30 miljoen gemoeid geweest. (Bron: Haven Rotterdam)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief