Verkeershinder A12 vanwege vijzelen Galecopperbrug Utrecht

765

Rijkswaterstaat verhoogt in juli de Galecopperbrug (A12 Utrecht over het Amsterdam-Rijnkanaal) met bijna één meter. Zo kunnen schepen voortaan met hogere lading onder de brug door varen. Tijdens de werkzaamheden is de A12 Utrecht ’s nachts afgesloten in één rijrichting.

De Galecopperbrug bestaat feitelijk uit twee naast elkaar gelegen bruggen. De aannemer werkt in juli steeds onder één van de bruggen, waardoor ook maar één rijrichting op de A12 hoeft te worden afgesloten. Grote, hydraulische vijzels bij de pijlers duwen de Galecopperbrug Stalen balken Galecopperbrug Utrecht liggen op hun plekomhoog. Uiteindelijk wordt de brug hiermee in het midden zo’n 90 centimeter hoger.

Afsluitingen

De A12-brug wordt zowel doordeweeks als in het weekend regelmatig ’s nachts afgesloten in één rijrichting. Vanwege het drukkere verkeer duren de afsluitingen op werkdagen iets korter dan in het weekend:

  • vrijdagavond 4 juli tot zaterdagochtend 5 juli: rijrichting Arnhem afgesloten 21.00 tot 09.00 uur
  • zaterdagavond 5 juli tot zondagochtend 6 juli: rijrichting Den Haag afgesloten 21.00 tot 09.00 uur
  • zondag 6 juli t/m vrijdag 11 juli: rijrichting Den Haag afgesloten 23.00 tot 05.00 uur
  • vrijdagnacht 11 juli tot zaterdagochtend 12 juli: rijrichting Den Haag afgesloten 00.00 tot 07.00 uur
  • zaterdagnacht 12 juli tot zondagochtend 13 juli: rijrichting Den Haag afgesloten 01.00 tot 08.00 uur
  • zondag 20 juli t/m vrijdag 25 juli: rijrichting Arnhem afgesloten 23.00 tot 05.00 uur
  • vrijdagnacht 25 juli tot zaterdagochtend 26 juli: rijrichting Arnhem afgesloten 00.00 tot 07.00 uur
  • zaterdagnacht 26 juli tot zondagochtend 27 juli: rijrichting Arnhem afgesloten 01.00 tot 08.00 uur

Afhankelijk van de afgesloten rijrichting, is oprit Kanaleneiland (oprit 17) richting Den Haag of oprit Nieuwegein (oprit 16) richting Arnhem ook dicht. In het laatste weekend van juli zijn opritten ook gesloten vanwege werk aan de trambaan door Regiotram Utrecht.

Extra reistijd

Rijkswaterstaat verwacht tijdens de nachtelijke afsluitingen een extra reistijd van ongeveer tien minuten en toegenomen verkeersdrukte op lokale omleidingsroutes, waaronder de Europalaan in Utrecht en een klein deel van de A.C. Verhoefweg in Nieuwegein. Bij ongunstige (weers)omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.

Ernstige verkeershinder

Eind juli start Rijkswaterstaat met werkzaamheden op de brug. Een deel van de Galecopperbrug krijgt dan een nieuwe deklaag van zeer sterk beton. De A12 blijft open voor verkeer in beide richtingen, maar er ontstaat vanaf 18 augustus (einde zomervakantie regio Noord) wel ernstige verkeershinder vanwege de verminderde capaciteit. Deze werkzaamheden duren naar verwachting tot en met november 2014. In 2015 wordt het tweede deel van het rijdek aangepakt. Eind 2015 is de renovatie afgerond, waarna de Galecopperbrug weer minstens dertig jaar mee kan. (Bron: RWS)

Lees ook de nieuwe rubriek Juridische Zaken. In de eerste aflevering: Verjaringstermijnen in het vervoerrecht

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief