Vereenvoudiging keuring geldt niet voor groot rijbewijs

657

Chauffeurs met chronische nierschade stadium III moeten zich bij verlenging van het groot rijbewijs nog steeds laten keuren door een  specialist. Voor het ‘gewone’ rijbewijs hoeft dat niet meer. Bovendien is de geldigheidsduur verlengd.

Minister Schultz verlengt laad- en losbesluit binnenvaart met 2 jaarDit besluit, dat vanaf 1 oktober van kracht is, past in de ambitie van de minister Schultz om het systeem van medische keuringen voor het rijbewijs sterk te vereenvoudigen. De minister wil een snel, transparant en duidelijk systeem hebben van medische keuringen bij het rijbewijs. ‘We moeten de burger niet onnodig belasten en geen strengere eisen stellen dan nodig is voor de verkeersveiligheid. Het vereenvoudigen van deze regels betekent voor mensen met chronische nierschade dat het verlengen van een rijbewijs minder vaak hoeft, minder ingewikkeld is en minder geld kost.’

Elke vijf jaar
Op dit moment moeten mensen met chronische nierschade (cns) stadium III elke vijf jaar een keuring door een specialist laten uitvoeren. Minister Schultz neemt een advies over van de Nederlandse vereniging van Nefrologen om het systeem aan te passen. Door de nieuwe regeling heeft de groep nierpatiënten stadium III geen specialistisch rapport meer nodig, maar volstaat een aantekening van de keurend arts. Dat geldt ook voor mensen met cns stadium IVa die een autorijbewijs hebben.

De geldigheidsduur van rijbewijzen voor mensen met cns stadium III is ook verlengd. Het autorijbewijs is voor deze patiënten 10 jaar geldig, in plaats van de huidige 5 jaar. Ook de geldigheidsduur voor het groot rijbewijs is verlengd naar 5 jaar voor stadium III.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter