Verboden tankonderdelen voor Syrië aan boord ms Finnsun

461

Het Finse ministerie van defensie had geen vergunning afgegeven voor de export van reserveonderdelen voor tanks naar Syrië. De Finse douane heeft het onderzoek afgerond en de conclusies doorgestuurd naar het Finse Openbaar Ministerie. Die beslist over het al dan niet vervolgen van de verdachten.

De reserveonderdelen voor de tanks werden begin dit jaar gevonden aan boord van een schip van Finnlines. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de container afkomstig was uit Rusland en via Finland onderweg was Verboden tankonderdelen voor Syrië aan boord ms Finnsunnaar Syrië. In de container zaten 27 pakketten met een totaal gewicht van 9.627 kilo. Volgens een rapport van het Finse ministerie van Defensie, moet de in beslag genomen tank reserveonderdelen worden beschouwd als defensiemateriaal waarvoor een vergunning nodig was. Deze vergunning was niet aangevraagd of verleend in Finland .

Op basis van een besluit van de Raad van Europa was de uitvoer van defensiemateriaal naar Syrië verboden. De levering en export van de tankonderdelen in de container van Finland naar Syrië was dus verboden.

‘Zelf gemeld
Finnlines heeft geen ander commentaar op het moment, behalve dat Finnlines de douane zoveel mogelijk heeft gesteund en geholpen in deze zaak en alle mogelijke hulp blijft geven. ‘Wij willen benadrukken dat de eigen controleprocedure van Finnlines de inhoud van de container heeft onthuld. Daarna hebben we op eigen initiatief onmiddellijk de douane geïnformeerd.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter