Velsertunnel onveilig

647

De Velsertunnel, de tunnel in de A22 onder het Noordzeekanaal, voldoet niet aan de eisen van de Tunnelwet. Het risico op ongelukken is extra groot door enorm achterstallig onderhoud. Daardoor is het onzeker of de veiligheidssystemen werken als dat nodig is. Dat meldt de IJmuider Courant na het inzien van een geheim inspectierapport.

Velsertunnel onveiligTientallen systemen in het tunnelcomplex hadden al jaren geleden vervangen moeten zijn. Ze werken niet meer of zijn zeer onbetrouwbaar doordat hun maximale levensduur al ver is overschreden. De inspecteurs troffen nooddeuren in de tunnelbuizen die alleen met geweld te openen zijn.

Rijkswaterstaat zegt dat de Velsertunnel wel voldoet aan de eisen en veilig is en dat het rapport slechts een momentopname is.

Renoveren

Rijkswaterstaat gaat in 2016 de Velsertunnel renoveren. Nu rijden hoge vrachtwagens zich regelmatig vast in de tunnel. Daarom verhoogt Rijkswaterstaat de tunnel. ‘Ook vervangen we verouderde installaties, zoals de ventilatie en het blussysteem. Hiermee bereiken we minder hinder en schade door incidenten met vrachtwagens betere doorstroming en een grotere veiligheid in de tunnel dat de tunnel na de renovatie voldoet aan de nieuwe Tunnelwet.’

Om de renovatie veilig uit te voeren, is het nodig de tunnel vanaf het voorjaar van 2016 9 maanden af te sluiten. (Bron: IJmuider Courant/Foto: Rijkswaterstaat)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief