VEKA Group gaat een nieuwe scheepswerf in Oeganda bouwen

1294

De Nederlandse scheepsbouwer VEKA Group begint deze zomer beginnen met de bouw van een nieuwe scheepswerf in het Oegandese Jinja, aan de noordoever van Lake Victoria. Op de werf wordt ook voor lokale vaklieden een opleidingscentrum ontwikkeld worden waar Nederlandse leermeesters de lokale bevolking in de verschillende disciplines van scheepsbouw opleiden.

De werf krijgt een dertig meter brede helling van negentig meter lang en enkele gebouwen voor werk-, school en kantoorruimte. De voorbereidingen hiervoor zijn al in volle gang en deze zomer wordt de president uitgenodigd de eerste steen te komen leggen. Als de werf in het voorjaar van 2015 klaar is, wordt begonnen met de bouw van een eerste schip, een VEKA Group gaat scheepswerf in Oeganda bouwenMultipurpose Landingscraft, dat zowel goederen, containers als passagiers gaat vervoeren op Lake Victoria.

Naar het paleis
In september bezocht de Oegandese president Yoweri Kaguta Museveni het hoofdkantoor van VEKA Group in Werkendam en werd er gesproken over een samenwerking tussen VEKA en de Oegandese overheid, bij het verwezenlijken van verschillende maritieme projecten. In december was het de beurt aan Peter Huizinga, directeur van VEKA Afrika, om de Oegandese president in zijn paleis te ontmoeten. Deze ontmoeting resulteerde in het besluit tot de bouw van een nieuwe scheepswerf.

Maritieme oplossing
Voor het dagelijks transport van goederen in Oeganda, dat voornamelijk via de weg verloopt, werd er gezocht naar maritieme oplossingen om transport efficiënter en vooral sneller te laten verlopen. In samenspraak met VEKA werd een totaal oplossing gevonden en mede door een PSI subsidie vanuit de Nederlandse overheid werd de uiteindelijke overeenkomst bereikt.

Lokale werkgelegenheid
De nieuwe VEKA werf zal ook haar bijdrage leveren aan de lokale werkgelegenheid. ‘Voor de bouw van schepen zijn lassers, staalwerkers, timmerlieden, elektriciens en monteurs nodig. Met de komst van het opleidingscentrum krijgt de lokale bevolking de mogelijkheid om zowel een praktische als theoretische opleiding te volgen. En daaraan hebben zij de rest van hun leven iets. (Bron: VEKA Group)

Volg TotaalTrans op Twitter