Veel ondernemers melden zich bij accijnsmeldpunt CDA

619

Bij het accijnsmeldpunt van het CDA hebben zich sinds 1 januari ruim 600 gedupeerde ondernemers uit de grensstreek gemeld. Zij zeggen 30 tot 35% minder omzet te hebben door de accijnsverhoging op onder meer diesel en LPG.

De CDA Tweede Kamerfractie stelde in januari een meldpunt in om de problemen van de accijnsverhoging per 1 januari in kaart te brengen. Volgens het CDA is de CDA stel Kamervragen: ‘Odfjell, voor de tiende keer’omzet van pomphouders, slijters en winkeliers met tientallen procenten teruggelopen. Met de reacties wil het CDA de belastingverhoging opnieuw op de agenda zetten van de Tweede Kamer.

Gewaarschuwd
In het herfstakkoord spraken VVD, PvdA, D66, CU en SGP af dat de accijns op diesel en LPG met 3 en 7 cent per liter omhoog gaat; de accijns op alcohol werd verhoogd met 5,75%. ‘Hierdoor gaan in de grensstreek meer mensen tanken en boodschappen doen in Duitsland of België, waar de belastingen een stuk lager liggen. Al op Prinsjesdag heeft CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma het kabinet gewaarschuwd voor de gevolgen voor ondernemers in de grensstreek. In de eigen tegenbegroting deed het CDA voorstellen om de accijnsverhoging te voorkomen.’

Levert niets op
Onlangs bleek uit onderzoek van Transport en Logistiek Nederland (TLN) dat de accijnsverhoging op diesel de Nederlandse schatkist meer kost dan het oplevert. Uit onderzoek onder haar leden blijkt dat Nederlandse vervoerders dit jaar meer diesel in het buitenland tanken. Dit levert het Rijk daardoor circa 180 miljoen euro minder aan accijnsinkomsten op, terwijl het kabinet juist rekent op 90 miljoen aan extra opbrengsten, opgebracht door vrachtauto’s. TLN heeft afgelopen jaar meerdere malen gewaarschuwd voor dit negatieve effect en dringt er bij het kabinet op aan om de maatregel zo snel mogelijk terug te draaien en financieel herstel van de sector te stimuleren.

Het CDA biedt de voorlopige resultaten van het meldpunt donderdagmiddag aan staatssecretaris Wiebes aan. (Bron: RTL)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van TotaalTrans

Volg TotaalTrans op Twitter