Vanaf woensdag nieuwe stakingen Duitse sluizen

577

De Duitse vakbond ver.di gaat de stakingen op de sluizen woensdag uitbreiden naar Kiel, Lauenburg, Stralsund en Rostock. Dat heeft de vakbond zondag bekendgemaakt.

Woensdag leggen 600 sluiswachters in Kiel, Lauenburg, Stralsund en Rostock het werk neer. Op donderdag wordt ook weer gestaakt in Brunsbüttel.

Klacht
Het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB), de BinnenvaartBranchunie (BBU) en Koninklijke Schuttevaer, dienden vorige week samen met verladersorganisatie EVO een klacht in bij de Europese Unie ingediend over de stakingen van Duits sluispersoneel. Huisjurist Marius van Dam van Van Dam & Kruidenier diende een formele klacht Deze week stakingen Duitse sluizen, volgende week rustpauzein wegens het niet naleven van het Gemeenschapsrecht, met name gericht op het beginsel van het vrije verkeer van goederen door Duitsland. Zij doen dit nadat zij in eerste instantie al een brief zonden aan de Duitse Minister van Verkeer Ramsauer, waarin zij er bij hem op aandrongen om alles wat in zijn vermogen lag in te zetten de staking zo snel als mogelijk te beëindigen.

‘Geen toenadering’
De Duitse vakbond ver.di begon vorige week al met nieuwe stakingen op de Duitse sluizen. Volgens ver.di valt er van een toenadering van de Duitse minister Ramsauer nog niets te merken. ‘We moeten daarom nog meer druk uitoefenen’, stelt de vakbond. Van maandag tot en met vrijdag werd er onder meer gestaakt op alle vaarwegen in Nordrhein-Westfalen. Tot en met woensdag zijn er ook stakingen op de sluizen in Niedersachsen en Bremen.

De toezegging van het Duitse ministerie dat er bij de reorganisatie van de Wasser- und Schifffahrtsverwaltungen (WSV’s) geen ontslagen gaan vallen en dat niemand verplicht hoeft te verhuizen, is volgens ver.di een loze belofte. ‘Op alleen mooie woorden kunnen de werknemers van de WSV niet vertrouwen. We hebben daarvoor een arbeidsovereenkomst nodig.’

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter