Van water naar land

855

ZEVENAAR De eerste zeecontainers bereikten de kust van Duitsland vijftig jaar geleden. De logistieke sector was onder de indruk van een innovatie die een enorme en blijvende impact zou hebben. Het zien van de gestandaardiseerde stalen boxen gaf aanleiding tot een baanbrekend idee bij Thomas Simon.

In Duitsland begon het leven van de container met de komst van de ‘MS Fairland’ in Bremen op 5 mei 1966 – tien jaar nadat deze nieuwe van staal omhulde verpakking zijn start had gemaakt in de Verenigde Staten. Aan boord waren 226 containers, een beheersbare hoeveelheid die, in vergelijking met de huidige vrachtschepen, wat vreemd aandoet. Als mensen vandaag de dag in Bremen een groot containerschip willen zien, dan moeten ze naar Bremerhaven of zelfs naar Hamburg. Bremen is als haven gewoonweg  niet meer ingericht om de huidige gigantische schepen te kunnen ontvangen.

CONTAINERSModerne titanen van de zee
De moderne titanen van de zee vormen tegenwoordig bergen door het stapelen van 19.000 containers aan boord. Orders zijn al geplaatst voor de eerste schepen met een capaciteit van 21.000 TEU (twenty-foot equivalent unit). Twenty-Foot Equivalent Unit verwijst naar de meeteenheid, echter zijn de boxen al boven die eenheid uitgegroeid, soms zijn ze zelfs 40 ft lang. Zo eenvoudig als containers lijken te zijn, hebben ze de wereld veranderd en zijn ze nu standaard voor het internationale verkeer van goederen. Met de invoering hiervan hoeven producten zoals zakken koffie, machineonderdelen of jeans, niet langer individueel afgehandeld te worden. Laad- en lostijden zijn drastisch verminderd. Dit vergemakkelijkte de ontwikkeling van de internationale handel en globalisering tot wat we vandaag de dag kennen. In 1965 verwerkte Bremen negen ton stukgoed, in 2015 was dat iets meer dan 63 miljoen ton, waarvan 55 miljoen in containers.

Ook Dachser handelt tegenwoordig in Duitsland zo veel standaard containers af dat er per jaar een aantal megaschepen volledig mee beladen kunnen worden. De Global Ocean Freight divisie van Dachser Air & Sea Logistics is verantwoordelijk voor de strategische ontwikkeling van zeevracht. Het coördineert de wereldwijde supply chain management, de samenwerking met rederijen, de naleving van duurzame standaarden en processen en de ondersteuning aan klanten met veel zeetransport. Zo loopt in samenwerking met Maersk Line, ’s werelds grootste scheepvaartmaatschappij, vijf keer per week een lijndienst van Ningbo, China, naar Bremerhaven. Hiervoor worden Triple-E schepen gebruikt, welke met 400 meter lang en een capaciteit van 18.000 TEU tot de grootste scheepsklasse ter wereld behoren.

Van zeecontainer tot wissellaadbak
De komst van de container in Duitsland heeft voor Dachser een speciale betekenis die verder gaat dan de zeevracht. Thomas Simon, schoonzoon van de oprichter Thomas Dachser, nam de maritieme stalen bak mee en ontwikkelde een staande vierpotige oplossing die een revolutie zou zijn op het gebied van wegtransport in de daaropvolgende jaren. De wissellaadbak, een gestandaardiseerde container die kan worden losgemaakt en kan worden uitgewisseld tussen voertuigen, werd geboren. Aangezien zeecontainers werden ontworpen met Amerikaanse meeteenheden, waardoor zij te kort en te smal waren voor het Europese palletsysteem, moesten de maten worden aangepast.

Samen met de firma Kögel ontwikkelde Thomas Simon in 1968 de “Eurotainer” en bouwde een aantal verschillende prototypes van de afzetbakken. In de vroege jaren ’70 heeft Dachser zijn gehele vloot binnen een periode van drie jaar omgezet naar wissellaadbakken. In de daaropvolgende jaren volgde de rest van de logistieke industrie toen duidelijk werd dat de nieuwe oplossing vele voordelen bood, zoals de mogelijkheid van koppelverkeren.

Dus niet alleen het leven evolueerde van water naar land. Ook de zeecontainer maakte een logistieke evolutie door tot wissellaadbak. Het blies nieuw leven in de logistieke markt en legde mede basis voor de ontwikkeling van Dachser van een expeditiefirma tot internationaal logistiek bedrijf.