Van Tongeren legt nevenfunctie bij SaveDrivePod neer

1174
‘Ik zit in een denktank van een van die vele bedrijfjes en ben tot nu toe één keer uitgenodigd’, zei Van Tongeren op de beschuldigingen van belangenverstrengeling. (Foto GroenLinks)

DEN HAAG Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks stopt met haar nevenfunctie bij SaveDrivePod, een bedrijf dat apparatuur maakt om de toegang tot apps op de smartphone onmogelijk te maken bij het autorijden. In de binnenvaart ontstond commotie na een motie in de Tweede Kamer. Binnenvaartondernemers kwamen er snel achter dat Van Tongeren ook nog eens lid is van de raad van advies van SafeDrivePod.

Binnenvaartondernemers betichtten haar daarna van belangenverstrengeling. Zelf zei Van Tongeren dat daar geen sprake van was. ‘Er zijn allerlei apps en technieken die de telefoon helemaal of deels niet meer te gebruiken maken. Ik zit in een denktank van een van die vele bedrijfjes en ben tot nu toe één keer uitgenodigd. Twee mannen in een kantoortje. Als ze al een keer winst gemaakt hebben zou me dat verbazen.’

Uiteindelijk blijkt ze er toch voor te hebben gekozen om te stoppen met haar werk in de raad van advies van SaveDrivePod. Hoewel ze niet voor de functie wordt betaald, vindt ze dat er geen onduidelijkheid mag ontstaan over haar onafhankelijkheid als Kamerlid. ‘Ik zet me al jaren in om het aantal verkeersdoden en gewonden terug te brengen. Daarom heb ik een meegedaan aan een denktank voor een start-up die deze missie deelt. Ik staak mijn betrokkenheid bij deze start-up per direct om op geen enkele wijze onduidelijkheid wil laten ontstaan over mijn onafhankelijkheid als Kamerlid.’