Van Oord neemt kabellegger Nexus komende dagen in gebruik

1111

ROTTERDAM – Van Oord zijn eerste kabellegger voor de aanleg van offshore windparken, Nexus, de komende dagen in gebruik. Het schip is gebouwd bij Damen Shipyards Group op haar werf in Galati, Roemenië. Het schip heeft een lengte van bijna 123 meter en een breedte van ruim 27 meter.

CEO Pieter van Oord vindt de Nexus het tastbare bewijs van de kracht van de Nederlandse maritieme cluster. ‘Het schip is gebouwd in opdracht van een Nederlandse reder, bij een Nederlandse scheepswerf en wordt ingezet bij de aanleg van het grootste Nederlandse offshore windmolenpark dat een belangrijke bijdrage zal leveren aan de implementatie van het Energieakkoord.’

Verbinding

Voor de installatie van lange exportkabels is de Nexus uitgerust met een kabelcarrousel met een capaciteit van 5.000 ton. Van Oord heeft de inrichting van het dek in eigen huis ontworpen en ontwikkeld met het oog op toekomstige marktontwikkelingen voor uitdagende kabelinstallatieprojecten. Aan boord is accommodatie voor negentig personen. In het Latijn betekent Nexus verbinding; een toepasselijke naam voor het schip dat de offshore windmolens met elkaar en het land verbindt.

nexus2Gemini windpark

Het eerste project voor de Nexus is het Gemini offshore windpark dat op 85 kilometer uit de Groningse kust zal verrijzen. De bouwfase is gestart en het project zal volledig operationeel zijn in 2017. Het windpark van 600 MW bestaat uit 150 windmolens met een vermogen van ieder 4 MW. Het park zal na de bouw elektriciteit leveren aan 1,5 miljoen mensen. Van Oord is op twee manieren betrokken bij het Gemini project. Enerzijds als aandeelhouder (10%) van het project en anderzijds als EPC-contractor (engineering, procurement en construction) bij de bouw van het windpark. Het EPC-contract omvat het leveren en installeren van de funderingen, de gehele elektrische infrastructuur, waaronder de off- en onshore high voltage stations, de kabels en de installatie van de Siemens windturbines. Van Oord zet onder meer het speciaal ontwikkelde offshore installatieschip Aeolus en de kabellegger Nexus in voor de bouw van het windpark.

Kijkje aan boord

Op vrijdag 6 maart nemen studenten en relaties een kijkje aan boord. In aanwezigheid van gasten en Van Oord-medewerkers wordt het schip op zaterdag 7 maart gedoopt door mevrouw J. Damen-Carli, echtgenote van de heer K. Damen, commissaris bij Van Oord en chairman van Damen Shipyards Group. (Bron: Van Oord)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief