Van Oord laat LNG kraanschip te water

3371
Van Oord gaat de Werkendam met name inzetten bij de uitvoering van Nederlandse projecten van Paans Van Oord. (Foto Van Oord)

ROTTERDAM Van Oord heeft donderdag 1 februari het nieuwe kraanschip Werkendam met succes te water gelaten in de Waalhaven van Rotterdam. Half april staat de doopceremonie gepland.

De Werkendam is het eerste LNG-aangedreven schip binnen de Van Oord-vloot en maakt onderdeel uit van het huidige modernisatieprogramma voor de Van Oord-vloot en vormt het startsein voor een nieuwe generatie baggerschepen. ‘Energie-efficiëntie is één van de speerpunten op onze duurzaamheidsagenda’, vertelt Jaap de Jong, directeur ship management department. ‘Om onze CO2-voetafdruk te verkleinen, onderzoeken wij het gebruik van alternatieve brandstoffen, zoals LNG en biobrandstof. Met deze investering doen wij ervaring op met LNG-aangedreven schepen en de bijbehorende voordelen.’

De Werkendam in de Rotterdamse Waalhaven. (Foto Van Oord)

Van Oord gaat de Werkendam met name inzetten bij de uitvoering van Nederlandse projecten van Paans Van Oord. Enkele andere kraanschepen van deze dochteronderneming worden momenteel ingezet bij de Houtribdijk. Hier versterkt een Van Oord combinatie beide kanten van de dijk met zand en steen over een afstand van circa 25 kilometer. De Houtribdijk, gelegen tussen Enkhuizen en Lelystad, beschermt grote delen van Nederland tegen hoogwater.