Van Oord doopt transport en -installatieschip Aeolus

963

Van Oord doopt transport en –installatieschip Aeolus

Van Oord doopt transport en -installatieschip AeolusMet een tweedaags evenement aan de Rotterdamse Wilhelminakade neemt Van Oord zijn eerste transport- en installatieschip voor de aanleg van offshore windparken, Aeolus, in gebruik. Zaterdag 21 juni heeft mevrouw K. Aboutaleb – Erahoutan, echtgenote van de burgemeester van Rotterdam, het schip in aanwezigheid van gasten en Van Oord medewerkers gedoopt.

Het schip is gebouwd bij de Duitse werf Sietas in Hamburg. Het innovatieve en geavanceerde transport- en installatieschip heeft een lengte van 139 m, een breedte van 38 m, een ontwerpdiepgang van 5,7 m en een vaarsnelheid van 12 knopen. Het schip is uitgerust met een kraan die ruim 900 ton kan tillen en een accommodatie voor 75 mensen. Het hefschip kan op eigen poten staan (jack-up) tot waterdiepten van 55 m.

Eerste projecten

Het eerste project voor het schip is het in opdracht van Eneco en Mitsubishi Corporation te bouwen offshore windmolenpark Luchterduinen. Dit park verrijst 23 km voor de kust van Noordwijk en Zandvoort. Het windmolenpark zal bestaan uit 43 Vestas V112 windmolens. Het vermogen van 129 Mw zal in 2015 groene energie Van Oord doopt transport en –installatieschip Aeolusleveren aan bijna 150.000 huishoudens. Luchterduinen zal na de zomer van 2015 operationeel zijn. Van Oord is als EPC contractor verantwoordelijk voor het ontwerp, de inkoop en installatie van de fundaties, de complete elektrische infrastructuur inclusief het offshore transformatorstation en het installeren van de windmolens. Het schip is al volledig bezet voor de jaren 2014, 2015 en 2016. Na Luchterduinen zal het schip worden ingezet op het project Gemini, waar 150 windmolens 55 km boven de kust van Schiermonnikoog in waterdiepten van 35 m worden geïnstalleerd.

Strategie

De ingebruikname van Aeolus past in de visie en strategie van Van Oord om te groeien in de business unit Offshore Wind Projects. De groeiende wereldbevolking heeft behoefte aan meer ruimte en de vraag naar energie stijgt voortdurend. Het afgesloten Energieakkoord in Nederland, waarin is aangegeven dat in de komende tien jaar de opwekking van duurzame (hernieuwbare) energie moet groeien van 4% naar 16%, maakt duidelijk dat het offshore installatieschip Aeolus door de aanleg van windparken op zee een bijdrage kan leveren aan genoemde doelstellingen.

Duurzaamheid

Pieter van Oord, CEO: ‘De doop en ingebruikname van een nieuw schip is altijd een bijzondere gebeurtenis. Zeker nu wij een nieuw type schip aan onze uitgebreide vloot toevoegen. Dit schip geeft ons ook de mogelijkheid om onze leidende rol in het bouwen van windparken op zee verder uit te bouwen. De komende jaren kan Nederland met de bouw van de windmolenparken Luchterduinen en Gemini aantonen dat er serieus invulling wordt gegeven aan een duurzame energieopwekking en het implementeren van het Energieakkoord.’ (Bron: Van Oord)

Bekijk de foto’s van de Oranjegekte in transport en logistiek

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief