Achterstallig loon voor Hongaarse chauffeurs

725

‘S-HEERTOGENBOSCH – Tien Hongaarse vrachtwagenchauffeurs hebben recht op achterstallig loon. De rechtbank Oost-Brabant besliste vandaag dat zij betaald hadden moeten worden naar Nederlandse basisarbeidsvoorwaarden.

FNV dagvaardt Van den Bosch Transporten om sociale dumpingDe Hongaarse chauffeurs reden jarenlang ritten in opdracht van transportbedrijf Van den Bosch en werden betaald naar Hongaars loon. Volgens het transportbedrijf uit Erp stonden de chauffeurs onder contract bij een Hongaars zusterbedrijf en kregen zij daarom terecht dit loon. De chauffeurs stelden dat zij door het Nederlandse bedrijf waren ingehuurd en dus naar de Nederlandse cao betaald moesten worden. Toen de chauffeurs hier om vroegen, werden zij door het Hongaarse bedrijf ontslagen.

Achterstallig

Naast het aanvechten van hun ontslag, claimden de chauffeurs achterstallig loon en een schadevergoeding via de rechtbank Oost-Brabant. Hiervoor kregen ze bijval van vakbond FNV, die in een afzonderlijke procedure heeft gevorderd dat buitenlandse chauffeurs die op ritten in, vanuit en naar Nederland werken, naar Nederlands loon betaald moeten krijgen.

De rechtbank oordeelt in de zaak van de Hongaarse chauffeurs kort gezegd dat de Nederlandse basisarbeidsvoorwaarden zowel gelden in gevallen dat Nederland het land is van waaruit tijdelijk gewerkt wordt als dat Nederland het land is van waaruit gewoonlijk gewerkt wordt. Dit is bij de tien Hongaarse chauffeurs het geval. Het transportbedrijf had de Hongaren dus Nederlands loon moeten betalen, waardoor ze nu aanspraak maken op achterstallig loon. Om wat voor bedrag het gaat, is nog onduidelijk omdat de loonvordering van de chauffeurs niet volledig is.

Ontslag

De rechtbank oordeelt daarnaast dat de tien Hongaren in dienst waren van het bedrijf in hun vaderland. Dit bedrijf was daarom in staat de tien medewerkers te ontslaan. Overigens hebben de chauffeurs hun ontslag ook bij de Hongaarse rechtbank aangevochten.

FNV

Daarnaast heeft FNV nog een zaak aangespannen tegen het Nederlandse transportbedrijf en tegen haar Duitse en Hongaarse zustermaatschappij, die deel uitmaken van hetzelfde concern. De vakbond vroeg kort gezegd naleving van de cao goederenvervoer, waarin bepaald is dat de Nederlandse basisarbeidsvoorwaarden van toepassing zijn op de ingeschakelde buitenlandse chauffeurs. Ook in deze zaak heeft de rechtbank beslist dat de Nederlandse basisarbeidsvoorwaarden van toepassing zijn. Of naleving van de cao gevorderd kan worden, is nog niet duidelijk omdat de looptijd van de cao inmiddels verstreken is. De partijen moeten zich daarover nog uitlaten en daarvoor heeft de rechtbank de zaak naar de rolzitting van 22 januari 2014 verwezen. (Bron: Rechtspraak)

Lees ook:
Van den Bosch Transporten blijft overtuigd van haar gelijk
FNV dagvaardt Van den Bosch Transporten om sociale dumping
Van den Bosch: ‘FNV brengt concurrentiepositie in gevaar’

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief