Vaker Franse boetes voor Nederlanders transporteurs

441

Nederlandse transportbedrijven krijgen de laatste maanden vaak boetes uit Frankrijk toegezonden. Gebleken is echter dat het Nederlandse systeem nog geen Franse kentekens kan herkennen. De Nederlandse bekeuring bereikt de Franse overtreder dus niet.

Dit hangt samen met een Europese richtlijn waar Nederland recentelijk uitvoering aan heeft gegeven. Door deze Europese richtlijn hebben alle Europese Nationale staking Frankrijk 15 mei zorgt voor hinder binnenvaartlidstaten in andere lidstaten toegang tot de nationale gegevens uit de kentekenregisters, waardoor zij kunnen vaststellen wie aansprakelijk is voor de overtreding. De boetes kunnen op die manier alsnog bij de overtreder belanden, al zijn de overtredingen in het buitenland begaan.

Flitspalen

Om iets aan deze onrechtvaardige situatie te doen, vindt verladersorganisatie EVO dat de Nederlandse overheid zo snel mogelijk het systeem voor flitspalen moet aanpassen. ‘Het is merkwaardig dat er wel uitwisseling van kentekengegevens is vastgesteld in de richtlijn, maar dat de Nederlandse apparatuur er nog steeds niet op is toegerust, terwijl de richtlijn al uit 2011 dateert.’

Ongelijkheid

EVO vindt deze situatie onbevredigend omdat Nederlandse ondernemers hiermee in een ongunstiger situatie verkeren dan ondernemers uit een andere EU-lidstaat, te weten Frankrijk. EVO neemt contact op met minister Opstelten van Justitie om deze ongelijkheid zo snel mogelijk ongedaan te maken. (Bron: EVO)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief