Vakbonden kritisch over TNT na overnamebod door FedEx

727

AMSTERDAM – De vakbonden tonen zich kritisch over TNT na het overnamebod dat FedEx heeft gedaan. Dat blijkt uit een brief van FNV Transport en Logistiek, FNV Publiek Belang, BVPP en CNV Publieke Dienstverlening aan de Raad van Bestuur van TNT, vol vragen over de voorgenomen overname.

Vakbonden kritisch over TNT na overnamebod FedExOok vragen de vakbonden naar de mogelijkheden garanties af te spreken voor werknemers bij zowel TNT als FedEx. Ze willen afspraken over werkgelegenheid, pensioen, arbeidsvoorwaarden en sociaal plan .

Overnameprooi?

De vakbonden vragen zich onder meer af of TNT ooit wel als zelfstandig bedrijf mocht blijven bestaan. Reinier Stroo, bestuurder van FNV Transport en Logistiek dat bij beide bedrijven veel leden heeft: ‘TNT werd in 2011 afgesplitst van het huidige PostNL. Direct daarna werd TNT met een dikke brochure in de etalage gezet. Daarna passeerden activistische aandeelhouders, kwam er een overnamebod van UPS en nu FedEx. De vraag of TNT altijd een overnameprooi is geweest, is een heel legitieme.’

Garanties

Verder vragen de bonden zich af welke garanties kunnen worden gegeven voor de werknemers van beide bedrijven. ‘Werkgelegenheid, nu en in de toekomst, is het belangrijkste voor de mensen. Bovendien heeft FedEx het beleid mensen in vaste dienst aan te nemen, terwijl TNT steeds meer werk uitbesteedt. Welk beleid de boventoon zal voeren, dat van FedEx of van het in Nederland grotere TNT, is dus ook nog de vraag. Daarover willen we afspraken maken’, zegt Stroo.

FedEx wil TNT Express voor 4,4 miljard euro overnemenEigen cao TNT

Een andere puzzel ligt ook nog voor. ‘TNT heeft een eigen cao, pensioenregeling en sociaal plan, terwijl FedEx valt onder de algemene cao en pensioenregeling voor de transportsector. Hoe we daarmee om moeten gaan is ook nog de vraag. We zijn benieuwd of TNT en FedEx daarover hebben nagedacht’, aldus Stroo.
De bonden betreuren het dat er een grote Nederlandse onderneming in buitenlandse handen komt. Stroo: ‘TNT is van oorsprong Australisch maar snel geadopteerd en typisch Nederlands geworden. Een mooie Nederlandse onderneming verdwijnt waarschijnlijk. Dat is toch spijtig.’

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief