Vakbonden dagen Heiploeg voor de rechter

777

CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten dagen garnalenverwerker Heiploeg uit Zoutkamp voor de rechter. De bonden vinden dat de werknemers zijn benadeeld bij het ‘flitsfaillissement’ van eind januari.

Heiploeg maakte hierbij destijds gebruik van de omstreden pre-pack methode, waarbij een curator in alle stilte een faillissement en snelle doorstart voorbereidt. Pre-pack (voluit pre-packaged sale) is een uit Engeland overgewaaide methode, waarvoor in Nederland nog geen wettelijke basis is.

Zware prijs

Heiploeg ging eind januari failliet en maakte meteen een doorstart onder de vleugels van visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas. Bij het flitsfaillissement raakten 90 werknemers hun baan kwijt. De Parlevliet & Van der Plas nieuwe eigenaar Heiploegoverige 210 werknemers mochten aan de slag bij de nieuwe Heiploeg, maar betaalden daarvoor een zware prijs in de vorm van slechtere arbeidsvoorwaarden.

Buiten het zicht

De vakbonden vinden dat de werknemers, zowel degenen die aan de kant zijn gezet als degenen die konden blijven, daarbij ernstig zijn benadeeld. ‘Het hele proces heeft zich in zeer korte tijd voltrokken, volledig buiten het zicht van ondernemingsraad en vakbonden. De belangen van de werknemers speelden daarbij een ondergeschikte rol’, is de overtuiging van de vakbonden.

Overgang van onderneming

In de dagvaarding stellen de vakbonden dat er in feite sprake is geweest van overgang van onderneming. ‘Alles was gericht op continuïteit en het voortzetten van de onderneming Heiploeg. Het productieproces heeft geen moment stilgelegen, de organisatiestructuur is dezelfde, de klanten zijn nog steeds dezelfde. In onze ogen is er daarom sprake van overgang van onderneming, met alles erop en eraan, dus met behoud van alle werknemers en hun rechten.’

Eisen

De bonden eisen onder meer dat de werknemers die eind januari hun baan verloren alsnog bij Heiploeg op basis van hun oude arbeidsvoorwaarden weer aan het werk kunnen, dan wel dat Heiploeg met hen overlegt over een beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Werknemers die na de overname een arbeidsovereenkomst kregen aangeboden tegen slechtere voorwaarden, maken ook aanspraak op hun oude arbeidsvoorwaarden.

Dagvaarding

De vakbonden hebben de dagvaarding afgelopen vrijdag naar Heiploeg verstuurd. De rechtszaak dient naar verwachting eind juli bij de rechtbank in Groningen. (Bron: FNV Bondgenoten)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief