APM Terminals Maasvlakte II overlegt verder met vakbonden

966

APM Terminals Maasvlakte II wil opnieuw met de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen overleggen over een nieuwe cao. De bonden hebben de handreiking inmiddels geaccepteerd en stakingen en werkonderbrekingen bij APM Terminals Rotterdam zijn hiermee voorlopig van de baan.

Volgens een woordvoerder van APM Terminals Maasvlakte II zijn er aanknopingspunten gevonden voor verder overleg. ‘Het overleg vindt woensdagochtend plaats. Om het overleg niet te storen, doen we tot die tijd verder geen mededelingen.’

FNV Havens en CNV Vakmensen wilden voor maandagochtend 11 uur een reactie van APM Terminals op de eisen van de vakbonden. Als de terminal niet akkoord zou gaan met de eisen, dan zouden ze acties gaan organiseren. Dat kon variëren van werkonderbrekingen of stakingen voor lange of korte duur.

Sinds april
De vakbonden zijn al sinds april bezig met onderhandelingen over een cao voor de werknemers van APMT Maasvlakte II. De bonden gaan voor een cao die ten minste Vakbonden: ‘Acties als APM Terminals niet voor elf uur reageert’gelijkwaardig is aan de huidige arbeidsvoorwaarden bij APM Terminals Rotterdam (APMTR). Daar kwamen de bonden en de terminals niet uit. Zo wilde APMT MVII volgens de bonden dat werknemers via een urenbank onvrijwillig en op eigen kosten kunnen worden uitgeroosterd, op het moment dat het de werkgever schikt. Ook zou APMT MVII allerlei arbeidsvoorwaarden, voorzieningen en faciliteiten die bij APMTR wel in de cao staan, hebben geschrapt.

Geen onderkruipers
Uiteindelijk hebben de leden van FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen het eindbod van APMT MVII op 14 oktober verworpen. De vakbonden stelden verder vast dat er een onoverbrugbaar verschil bestaat in wederzijdse standpunten. Daarom stelden de bonden een ultimatum die maandagochtend om elf uur afloopt.

De bonden wijzen de directie van APMT MVII op het inzetten van onderkruipers. ‘Dat is verboden. En indien nodig, vragen wij de Arbeidsinspectie dan ook een onderzoek in te stellen. Daarnaast wijzen wij er op dat het overbrengen van werkzaamheden die normaliter door APMTR worden verricht naar andere bedrijven, door ons tot besmet werk worden verklaard. Wij roepen onze leden bij die bedrijven dan ook op geen besmet werk te verrichten.’

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter