Vakbonden flyeren bij IKEA tegen sociale dumping

452

FNV Bondgenoten roept het winkelende publiek bij woonwarenhuis IKEA op te protesteren tegen de sociale dumping van vrachtwagenchauffeurs. De vakbond doet dit door pamfletten uit te delen. Dat gebeurt in samenwerking met de Belgische vakbond BTB-ABVV ook bij filialen van IKEA in België.

FNV Bondgenoten en BTB-ABVV deden eerder onderzoek naar de bevoorradingstransporten van de IKEA winkels in Nederland en België. Gebleken is dat veel van deze, veelal binnenlandse transporten, worden uitgevoerd door buitenlandse chauffeurs die betaald worden volgens de regels van het land van herkomst.

SP en PvdA stellen Kamervragen over omzeilen wet door IKEAConstructies

De veelal Slowaakse en Bulgaarse chauffeurs werken via buitenlandse constructies in onder aanneming voor de Belgische transporteur die de transporten uitvoert in opdracht van IKEA. De vakbonden willen dat IKEA stopt met de verdringing van gezonde werkgelegenheid en weer zorgt voor echte banen met normale werkomstandigheden en een stabiel inkomen.

IKEA is hiervan al maanden op de hoogte, maar grijpt niet in. Zo ging IKEA vooralsnog niet in op de uitnodiging van FNV Bondgenoten en BTB België om samen te gaan kijken op de parkings waar de chauffeurs onder mensonwaardige omstandigheden moeten bivakkeren in het weekend.

Daarom hebben FNV Bondgenoten en BTB België besloten om de actie een versnelling hoger te schakelen. Vanaf donderdag wordt het winkelend publiek in België en Nederland geïnformeerd bij de winkels. In pamfletten worden de klanten opgeroepen om per mail IKEA tot de orde te roepen. Inmiddels hebben al 5.500 mensen binnen één dag een mail gestuurd.

Online petitie

Beide vakbonden starten daarnaast een online petitie, waar iedereen zijn steun kan betuigen. Edwin Atema van FNV Bondgenoten:  ‘Met deze campagne pakken we de zaak ook internationaal aan. Woensdag heeft het wereldwijde ITF-congres  in Sofia de praktijken van IKEA veroordeeld en hebben vele vakbonden hun solidariteit betuigd. Op dit congres zijn Vakbonden flyeren bij IKEA tegen sociale dumping2.000 vakbondsvertegenwoordigers van 397 transportvakbonden uit 116 landen. Als we hier met onze collega’s van over de hele wereld spreken dan kunnen ze niet geloven dat IKEA voor ritjes in Nederland en België chauffeurs uit Oost-Europa laat halen. Ze steunen onze actie.’

Frank Moreels, federaal secretaris BTB: ‘Hoewel er in Nederland en België politieke aandacht is voor het thema en de eerste tekenen van wetshandhaving door de overheid zichtbaar zijn, blijven grote opdrachtgevers de transportketen systematisch uitwringen. Nu is het genoeg geweest. We contacteerden IKEA verschillende keren, maar dat leverde niks op. Daarom lanceren we nu deze campagne.’

Ketenaansprakelijkheid

Edwin Atema: ‘Met de praktijken van IKEA zien we hoe belangrijk de Wet ketenaansprakelijkheid is in Nederland. In België hebben ze de nieuwe wet op de hoofdelijke aansprakelijkheid waarmee opdrachtgevers verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de lonen van werknemers die werk voor ze verrichten. Het wordt dan ook hoog tijd dat we een dergelijke wet in Nederland krijgen.’

BTB en FNV Bondgenoten roepen niet op tot een boycot, maar willen dat IKEA-klanten beseffen dat IKEA een dubbele moraal hanteert: enerzijds koploper in duurzaamheid, maar aan de andere kant worden bewust andere standaarden gehanteerd voor onderaannemers.

Chauffeursnomaden

Werk dat eerder werd uitgevoerd door lokale chauffeurs, wordt nu gedaan door chauffeurs die met bestelbusjes uit Slowakije en Bulgarije worden gehaald. Deze chauffeurs verdienen een kwart van wat een chauffeur in lokale loondienst zou moeten verdienen. Veel van de chauffeurs zijn weken of zelfs maanden onderweg. Zij leven als nomaden in en om hun vrachtauto’s. In België spraken de vakbonden met een chauffeur die met zijn Bulgaarse vrachtwagen al zeven maanden onafgebroken achtereen in zijn voertuig leefde en alleen IKEA bevoorraadde. (Bron: FNV Bondgenoten)

Meer nieuws over IKEA:
Actie tegen IKEA
Bulgaarse chauffeur bivakkeert negen maanden op parking IKEA
Uitbuiting bij lokale transporten IKEA Nederland en België
IKEA: ‘Onze transporteurs voldoen aan de wetgeving’

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief