Uitvoer in mei krimpt met 2,8% het hardste in vierenhalf jaar

705

Het volume van de uitvoer van goederen was in mei 2,8 procent kleiner dan in mei 2013. Zo’n grote afname is al vierenhalf jaar niet meer voorgekomen. De daling in mei volgt op een aantal maanden waarin de export matig groeide.

Toen zorgde het relatief zachte weer volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nog voor minder vraag uit het buitenland naar Nederlands aardgas. Ook in mei is minder aardgas uitgevoerd, maar de krimp komt vooral doordat er veel minder aardolieproducten zijn uitgevoerd.

Bijna 36 miljard

De waarde van de goederenuitvoer kwam in mei uit op 35,5 miljard euro. Dat is 4,8 procent minder dan een jaar eerder. De uitvoerwaarde van industriële producten, machines Uitvoer krimpt met 2,8% het hardste in vierenhalf jaaren transportmiddelen was in mei hoger dan een jaar eerder. Deze groei kon echter de forse afname van de uitvoerwaarde van aardgas en aardolieproducten niet compenseren. Verder was zowel binnen als buiten de EU de waarde van de export lager.

Nederland voerde in mei wel meer in. Het volume van de invoer van goederen was 1,3 procent groter dan een jaar eerder. De invoerwaarde was 1,1 procent lager dan in mei 2013 en bedroeg 32,2 miljard euro. Het handelsoverschot was 3,3 miljard euro. Dat is 1,4 miljard euro minder dan in mei 2013.

Eigene makelij

Nederland voerde in mei minder producten van eigen makelij uit. Het CBS maakte eerder deze maand bekend dat de productie van de Nederlandse industrie in mei minder groeide dan in voorgaande maanden. Wel is de stemming van de ondernemers in de industrie nog steeds licht positief. De wederuitvoer van eerder ingevoerde producten die in ons land een kleine bewerking hebben ondergaan was ook lager dan in mei 2013.

Omstandigheden juli

In juli zijn de omstandigheden voor de export volgens de Exportradar van het CBS per saldo hetzelfde als in juni. De exportomstandigheden zijn nu al drie maanden nagenoeg onveranderd en slechter dan in maart en april. Dat is vooral te wijten aan een lagere groei van de Duitse industriële productie. De Exportradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse uitvoer gunstiger of minder gunstig zijn geworden. (Bron: CBS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief