Uit de recessie, in de file

550

Het aantal files neemt weer toe nu het economisch weer iets beter gaat. TomTom’s CEO Harold Goddijn pleit daarom voor een andere aanpak van de verkeersproblemen.

‘De traditionele methodes om met deze problemen om te gaan, zoals het aanleggen van nieuwe wegen, of het verbreden van reeds bestaande wegen, blijken niet langer effectief te zijn’, zegt Goddijn bij het uitkomen van de TomTom’s Traffic Index. ‘De manier waarop men verkeersproblemen aanpakt moet radicaal worden omgegooid.’

Uit de recessie, in de fileMeest verstopt
Nijmegen is de meest door files verstopte stad van Nederland. Vorig jaar viel deze eer nog te beurt aan Groningen. Uit de TomTom’s Traffic Index blijkt dat een autorit in de Waalstad gemiddeld ruim twintig procent langer duurt als gevolg van files.

Dit is een verslechtering van ruim twee procent ten opzichte van een jaar geleden, waarmee Nijmegen wereldwijd één van de slechtst presterende steden is. De top drie ontloopt elkaar overigens zeer weinig, omdat ook Den Haag slechter presteerde dan vorig jaar, terwijl de situatie in Groningen juist iets verbeterde. In de avondspits is het het slechtst toeven in Rotterdam, waar de vertraging oploopt tot 54 procent. Een autorit duurt dan dus ruim anderhalf keer langer dan wanneer het verkeer vrij kan doorstromen.

Top tien
1.    Nijmegen
2.    Groningen
3.    Den Haag
4.    Rotterdam
5.    Amsterdam
6.    Tilburg
7.    Breda
8.    Eindhoven
9.    Utrecht
10.   Almere

Moskou drukste
Hoewel het cijfer een procentje daalde ten opzichte van 2012, blijft het verkeer in Moskou een verschrikking. In de Russische hoofdstad duurt een gemiddelde autorit maar liefst 65 procent langer. In de avondspits loopt dit zelfs op tot 133 procent. Voor een ritje dat onder normale omstandigheden een half uur zou duren, moet een automobilist dan een uur en tien minuten uittrekken. De volledige top tien wereldwijd ziet er als volgt uit:

1.    Moskou
2.    Istanbul
3.    Rio de Janeiro
4.    Warschau
5.    Palermo
6.    Marseille
7.    Sao Paulo
8.    Rome
9.    Parijs
10.    Stockholm

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter