Tyfoon Filippijnen: Schepen zinken, bemanning verdrinkt

471

De tyfoon die onlangs over de Filippijnen raasde heeft ook de scheepvaart flinke overlast veroorzaakt. De Coast Guard Action Center (CGAC) van de Filippijnse Kustwacht noteerde alleen al in Palawan twaalf schepen die in moeilijkheden kwamen. Daarbij vielen negen doden.

De twaalf schepen kregen te maken met het aan de grond lopen, waren zinkende en verlaten of kapseisden. Hierbij vielen negen doden. De Kustwacht wist 79 personen te redden.

Tyfoon Filippijnen: Schepen zinken, bemanning verdrinktOp drift
Het ms Andrea Princess raakte in moeilijkheden bij Ando Island, Borongan, Oost Samar. Het schip raakte op drift en liep vast. Twee bemanningsleden kwamen hierbij om. De vijftien andere bemanningsleden overleefden het wel en werden naar een ziekenhuis gebracht.

Het ms Lady of Good of Success verdween voor het grootste deel in zee in de haven van Isabel in Leyte. Water stroomde vanwege de woest golven binnen. Het enige dat nog boven het water uitstak was de brug. Er vielen geen slachtoffers.

Een overzicht

  • Tanker Alvin. Liep aan de grond met vijftien bemanningsleden. Er werden direct olieschermen gelegd om het weglekken van de 256.000 liter diesel te voorkomen. Bemanning is veilig.
  • Iris liep 100 meter van de kust van Sitio Balisungan in Coron aan de grond. De twaalf bemanningsleden zijn veilig.
  • Het vissersschip Cheska 2 zonk. Zes van de bemanningsleden, inclusief de kapitein, wisten zichzelf in veiligheid te brengen door overboord te springen. Eén bemanningslid lukte dat niet en overleed. Een vissersschip vond hem later net voor de kust.
  • De visserschepen Luz Maria VL, Luz Maria XII en Cheska 3 liepen aan de grond waar ook de Cheska 2 aan de grond liep. De bemanning werd gered, de vissers wachten nu op hoog tij.
  • De Lea Andrea zonk 300 meters van de kust van Sitio Makinit in Barangay Tagumpay, Coron. Drie bemanningsleden overleefden het, de kapitein niet. Een ander wordt nog steeds vermist.
  • De Adrian 6 was met passagiers onderweg en zonk bij Busuanga Island. Drie passagiers overleden, 35 werden gered door vissersschepen.
  • Bij het zinken van de Aurora 2 overlijdt één bemanningslid.
  • Met de Edgie 2 werd de communicatie verbroken. Het schip werd vier dagen later gevonden. Naar de bemanning wordt gezocht.
  • Alle bemanningsleden van een vissersboot worden gered.
  • Drie bemanningsleden van de 3 Brothers zijn terecht. De drie gingen uit vissen, maar kwamen niet terug en werden vermist.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter