Twintig jaar na overstroming Maas; De Maas de Baas

456

In december 1993 werd Limburg verrast door de overstroming van de rivier de Maas. Bijna 7.000 woningen kwamen daarbij onder water te staan. Meer dan 12.000 bewoners werden geëvacueerd en waren genoodzaakt de kerstdagen ergens anders door te brengen. De historische gebeurtenis van precies 20 jaar geleden is aanleiding voor de Limburgse themaweek De Maas de Baas, 1993-2013.

Rijkswaterstaat heeft sindsdien, samen met andere Limburgse waterbeheerders, maatregelen genomen om de kans op overstromingen van de Maas te verkleinen en zo de plaatsen rond de Maas veiliger te maken. Een van de belangrijkste initiatieven zijn de Maaswerken, die uit 52 projecten bestaan. Dit programma werkt over een totale lengte van 222 kilometer aan een veiligere Maas.

Verdiepen en verbreden
Om de overstromingskans terug te brengen wordt er onder andere geïnvesteerd in het bouwen en versterken van kades, het verdiepen en verbreden van de rivierbedding en het verlagen van de uitwaarden. Tegelijkertijd wordt de Maas geschikt gemaakt voor grotere binnenvaartschepen en wordt er gekeken naar meer ruimte voor de natuur.

Themaweek
Van 14 tot en met 20 december 2013 vindt in Limburg de themaweek De Maas de Baas, 1993-2013 plaats. In deze week staat de hoogwaterbescherming van de Maas centraal. Rijkswaterstaat is een van de partners van het platform Breed Bestuurlijk Overleg Maas (BBOM), initiatiefnemer van de themaweek.
Verhalen van toen en nu

De overstroming is misschien 20 jaar geleden, maar het staat veel mensen nog helder voor de geest. Bewoners, Rijkswaterstaatmedewerkers, hulpverleners en politici vertellen hun eigen verhaal over de extreme wateroverlast, de maatregelen en het vertrouwen in de toekomst.
‘Het blijft altijd een litteken’ – interview: Het verhaal over de overstroming in Limburg 1993
‘De Maas is al een stuk veiliger’ – interview met Rijkswaterstaat en Consortium Grensmaas
‘Veiligheid voorop, maar niet ten koste van alles’ – interview met Maasbewoners. (Bron: Rijkswaterstaat)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter