Twintig jaar cel voor drugssmokkel in vrachtwagens

574

DRIEBERGEN – Een 64-jarige inwoner uit Beek-Ubbergen is in het Britse Birmingham door de rechter tot twintig jaar cel veroordeeld wegens zijn aandeel in een grootscheepse drugssmokkel van Nederland naar Engeland. Vier Britten kregen gevangenisstraffen tussen de 12 en 22 jaar voor hun aandeel in de smokkel.

Twintig jaar cel voor drugssmokkel in vrachtwagensDe Nederlander was verantwoordelijk voor het transport van verdovende middelen als hennep, amfetamine, heroïne, cocaïne en MDMA, de voornaamste grondstof voor XTC. Vervolgens liet hij de drugs als lading door nietsvermoedende vrachtwagenchauffeurs naar Engeland brengen. Daar haalden de Engelse leden van de bende de drugs op en zorgden voor de distributie.

In vrachtwagens

In 2013 startte de Engelse politie een onderzoek naar grootschalige smokkel en distributie van verdovende middelen. De Engelsen vermoedden dat de drugs vanuit Nederland in vrachtwagens naar verschillende locaties in Engeland werden gebracht. Daar werd de lading opgehaald en verder verspreid.

Om de herkomst van de drugs in Nederland te achterhalen informeerden de Engelsen Nederland en werd onder het gezag van het Landelijk Parket door de recherche van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid een onderzoek gestart. Dit onderzoek leidde in februari 2014 tot de aanhouding van de 64-jarige man uit Beek-Ubbergen.

Europees aanhoudingsbevel

Op grond van een Europees aanhoudingsbevel is de man in mei aan de Engelse autoriteiten overgedragen. Na de aanhouding van de Nederlandse verdachte heeft de Engelse politie de overige verdachten aangehouden. In totaal namen de Engelsen 1.000 kg hennep, 107 kg MDMA en 64 kg amfetamine met een totale waarde van ongeveer 17 miljoen euro in beslag. De Engelse politie schat de totale waarde van de drugs die de bende Engeland heeft binnengesmokkeld op bijna 75 miljoen euro. Volgens de Engelse onderzoeksleider van de politie heeft de rechter met deze straffen een serieuze waarschuwing gegeven aan iedereen die zich met dit soort criminaliteit bezighoudt. (Bron: Politie)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief