Tweede Kamer lijkt positief over wetsvoorstel piraterij

1150
Het Zr. Ms. Johan de Witt in de Golf van Aden. (Foto Ministerie van Defensie)

DEN HAAG Een meerderheid van de Tweede Kamer spreekt zich waarschijnlijk positief uit over het wetsvoorstel ter voorkoming van piraterij, de Wet ter Bescherming Koopvaardij. Dat bleek volgens redersvereniging KVNR na de eerste termijn van het debat in de Tweede Kamer op 23 januari.

Uit het optellen van de zetels van VVD, CDA, PVV, SGP en FvD blijkt een meerderheid te bestaan voor het wetsvoorstel. Daarnaast stellen CU en DENK zich constructief op en is het onduidelijk hoe 50PLUS over het voorstel denkt want die partij was niet bij het debat aanwezig.

‘Geen politie’
Hoewel recente algemene cijfers over piraterij het tegendeel lijken te bewijzen, is volgens de KVNR de urgentie om zeevarenden te allen tijde te beschermen nog altijd onverminderd hoog. ‘Afgelopen weekend werd dat nog eens goed duidelijk toen in wateren bij Somalië een schip werd aangevallen. Het schip was niet onbeschermd en gelukkig kon de aanval worden afgeslagen. Het is zoals Foort van Oosten van de VVD zei tijdens het debat: “je kunt op zee niet de politie bellen als je wordt aangevallen.” Die wet moet er dus komen, dat is van groot belang om onze zeevarenden veilig te kunnen laten varen.’

Het is nu aan de initiatiefnemers om de vragen van de verschillende partijen te beantwoorden voordat de tweede termijn op de agenda wordt geplaatst.