Twaalf procent van logistiek vastgoed staat inmiddels leeg

503

Ongeveer twaalf procent van het logistiek vastgoed staat te huur of te koop. Daarbij gaat het veelal om wat oudere gebouwen; meer dan 80% van de door makelaars aangeboden distributiecentra en opslagruimten is ouder dan tien jaar.

De cijfers van NVM Business laten verder zien dat de voorraad logistiek vastgoed sterk is gegroeid. Van de totale voorraad logistiek vastgoed is bijna 45 procent na 2000 Twaalf procent van logistiek vastgoed staat inmiddels leeggebouwd en wordt inmiddels zestig procent van het gebouwenbestand gehuurd van beleggers. De enorme groei van de voorraad logistiek vastgoed heeft zich vooral in de provincies Noord-Brabant en Limburg voltrokken. De belangrijkste afnemers van de gebouwen zijn de logistieke dienstverleners.

Meer dan gedacht
Volgens NVM Business bedraagt de voorraad logistiek vastgoed in ons land zo’n 23,4 miljoen vierkante meter. Eerdere onderzoekingen op dit terrein becijferden de voorraad op 17 tot 20 miljoen vierkante meter. Het is voor het eerst dat in Nederland de markt voor logistiek vastgoed  uitgebreid en gedetailleerd in kaart is gebracht.

In feite is de voorraad logistiek vastgoed nog iets groter dan de 23,4 miljoen vierkante meter die de NVM heeft berekend, aangezien de nieuwbouw van 2013 nog niet in de statistiek is meegenomen. Dat er zoveel distributiecentra in ons land zijn, is trouwens niet verwonderlijk. Door de goede infrastructuur en de kwaliteit van de transportbedrijven is Nederland een belangrijk doorvoerland naar Europa. (Bron: NVM)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief