TVM waarschuwt voor een nieuwe vorm van oplichting

416

TVM verzekeringen waarschuwt vervoersbedrijven voor een nieuwe vorm van oplichting. Malafide partijen stelen daarbij goederen door zich voor te doen als inkoper van een bekend bedrijf. Aan de vervoerders het advies om bij aflevering van de goederen strikt de instructies in hun vrachtbrief te volgen. Zij kunnen dan niet aansprakelijk worden gesteld voor diefstal.

Malafide partijen doen zich voor als inkoper van een bekende en gerespecteerde onderneming. Zij bestellen op diens naam goederen en de verkopende partij, die van niets weet, TVM waarschuwt voor een nieuwe vorm van oplichtingseint een vervoersbedrijf in voor de levering. De oplichters vragen vervolgens rechtstreeks aan het vervoersbedrijf om de spullen op een ander adres of aan een ander persoon af te geven. Pas na het verstrijken van de betalingstermijn wordt het voor zowel verkoper als vervoerder duidelijk dat de goederen zijn gestolen en de ‘inkoper’ met de noorderzon is vertrokken.

Gevolgen
Een chauffeur is verplicht om zijn lading af te leveren bij de partij die op de vrachtbrief staat omschreven. In dit geval dus bij het bedrijf waar de oplichter zegt te werken. De chauffeur handelt dan volgens het CMR-verdrag: een verdrag tussen Europese landen voor vervoer van goederen  over de weg. Wijkt hij af van de instructies in zijn vrachtbrief, dan kan het vervoersbedrijf aansprakelijk worden gesteld voor diefstal .

Wat kunt u doen om oplichting te voorkomen?
• Laat uw planner extra alert zijn op vreemde e-mailadressen, afleveradressen en instructies.
• Geef uw chauffeurs mee dat ze zich strikt aan de orders in de vrachtbrief houden. Zij mogen van niemand anders dan hun opdrachtgever instructies accepteren om goederen op een andere plaats of aan een ander persoon af te geven. (Bron: TVM)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van TotaalTrans

Volg TotaalTrans op Twitter