‘Truck moet het dorp uit’

821

DEN HAAG De Tweede Kamerleden Barbara Visser en Anne Mulder hebben minister Schultz van Infrastructuur en Milieu vragen gesteld over de ‘gevaarlijke toename van het sluipverkeer’ aan de Nederlands-Belgische grens. Truckers zouden veelvuldig door Nederlandse dorpen rijden om de Belgische tol te omzeilen.

barbaravisserUit onderzoek van de Verkeersinformatiedienst (VID) bleek eerder dat het sluipverkeer vanwege de Belgische tolheffing flink is toegenomen. De Kamerleden willen van de minister weten of deze uitkomsten overeen komen met de monitoring door Rijkswaterstaat (RWS) en de provincie.

Lik op stuk
Visser en Mulder willen verder van de minister weten wat ze vindt van de toename van het sluipverkeer. ‘Deelt u de zorgen van de leden van de VVD-fractie dat hiermee de verkeersveiligheid in dorpen langs de Belgische grens, zoals Chaam, Ulvenhout en Baarle-Nassau in gevaar komt? En wat betekent de toename van het sluipverkeer voor de doorstroming op de Nederlandse wegen?’

De Kamerleden vragen de minister in overleg met de provincie en de gemeenten op korte termijn maatregelen te treffen om het gebruik van sluiproutes te voorkomen en de verkeersveiligheid te vergroten. Zo zou de inrichting van de weg onaantrekkelijk kunnen worden gemaakt voor vrachtverkeer. Ook vragen ze om een lik op stuk beleid met meer controles van weginspecteurs van RWS. Hierdoor zou het zo onaantrekkelijk mogelijk moeten worden gemaakt om gebruik te maken van sluiproutes.

De VVD’ers vragen de minister ook de consequenties van de Belgische tolheffing en de overlast van het sluipverkeer in Nederland met de Belgische ambtsgenoot te bespreken.