Truck Academy in Breda

2058
Rob Neutelings (voorzitter Raad van Bestuur a.i. van ROC West-Brabant) en Avelien Melaard namens BOVAG en de truckdealers. (Foto BOVAG)

BREDA ROC West-Brabant krijgt zijn eigen Truck Academy, op het Radius College in Breda. De Truck Academy’s zijn een initiatief van brancheorganisatie BOVAG.

Rob Neutelings, voorzitter Raad van Bestuur a.i. van ROC West-Brabant, Aad Verkade namens BOVAG en vertegenwoordigers van een aantal dealerbedrijven hebben op 26 januari een convenant gesloten voor het opzetten van deze Truck Academy. De West Brabantse Truck Academy is de zevende die wordt opgestart. Er vindt al kennisdeling plaats met de reeds draaiende Truck Academy’s, dus het wiel opnieuw hoeft niet opnieuw te worden uitgevonden.

Hoger plan
Deze vorm van samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven maakt dat het onderwijs nog meer toegespitst wordt op de vraag van de arbeidsmarkt en zelfs naar een hoger plan wordt getild. Truckbedrijven kunnen gericht invloed uitoefenen op het curriculum van de opleiding, zodat de aansluiting tussen school en praktijk gegarandeerd is.

De Truck Academy start met ingang van schooljaar 2018-2019 en betreft de opleidingen Bedrijfsautotechnicus, Eerste Bedrijfsautotechnicus en Technisch Specialist Bedrijfsauto’s. Via de academy kunnen studenten zich extra gastlessen en keuzedelen verder specialiseren.

Negen locaties
‘We zagen enkele jaren geleden dat bedrijfswagentechniek op maar liefst 26 ROC’s in het land werd aangeboden’, zeg Henk Rotman als voorzitter BOVAG Truckdealers. ‘Met sterk wisselende kwaliteit. BOVAG heeft initiatief genomen om tot betere samenwerking tussen het bedrijfsleven en de scholen te komen. En na wat rekenwerk stelden we vast dat het voor de scholen alleen mogelijk is een bedrijfswagentechniek opleiding goed neer te zetten als er ook voldoende studenten zijn. Om die reden hebben we bedacht het aantal locaties terug te brengen naar negen locaties, verdeeld over Nederland. Deze aanpak heeft er toe geleid dat ook de truckimporteurs ons project ondersteunen door leerkrachten bij te scholen en moderne leermiddelen aan te bieden.’