Transportwerkgevers krijgen van vakbonden tot donderdag de tijd

428

De vakbonden hebben de transportwerkgevers een ultimatum gesteld. Ze moeten voor donderdagmiddag 18.00 uur reageren anders volgen er acties in het wegtransport. FNV-bestuurder Egon Groen deed dinsdag de brief aan TLN op de post.

Afgelopen weekeinde kozen ruim 850 chauffeurs die aanwezig waren op bijeenkomsten in Nieuwegein, Assen, Dordrecht en Asten kiezen in overgrote meerderheid voor het actietraject. Het overleg over een nieuwe cao beroepsgoederenvervoer (140.000 werknemers) is half februari vastgelopen. ‘De werkgevers bieden een lege buidel’, schrijven de bonden. ‘Nul procent. Tegelijkertijd roepen ze de bonden op om weer te komen overleggen. Maar dat heeft natuurlijk geen enkele zin, als er niks op tafel ligt.’

Eenjarige cao, mét loonsverhoging
In het ultimatum eisen de vakbonden een eenjarige cao, met een loonsverhoging van drie procent. ‘Een cao zonder poespas, maar wel een loonsverhoging’, meldt zegt onderhandelaar Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen. ‘Als we het daar snel over eens kunnen worden, hebben we daarna de handen vrij voor een goed gesprek met de werkgevers over vernieuwing van de cao. We hebben elkaar ook keihard nodig om de ambities uit het sectorplan verder vorm te geven. We willen met elkaar zorgen voor meer banen en opleidingsplaatsen. Een cao-conflict kunnen we dan juist niet gebruiken. Maar met een loonbod van niks geven de werkgevers ons geen andere keus.’ (Bron: FNV/CNV)

Volg TotaalTrans op Twitter