Transportcriminaliteit daalt in eerste halfjaar elf procent

416

De transportcriminaliteit is in de eerste helft van dit jaar met elf procent gedaald. Dit blijkt uit cijfers van de Nationale Politie. In het eerste halfjaar van 2012 was nog sprake van een daling van 37 procent ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar.

Transportcriminaliteit daalt in eerste halfjaar elf procentMet name in de categorie ladingdiefstal, was er sprake van een flinke daling van de criminaliteit. Er waren 158 ladingdiefstallen, tegen 193 gevallen in de eerste helft van 2012. Dat is een afname met 18 procent.

Geografisch
Ladingdiefstal vindt het meest plaats in Rotterdam-Rijnmond en Oost- en West-Brabant. De Regio Den Haag valt op door diefstal uit vrachtauto’s tijdens het laden en lossen bij ‘fijndistributie’ (koeriersdiensten).  De regio’s Rotterdam, Zeeland en West- en Oost-Brabant hebben het meest last van diefstal van voertuigen met lading.

De diefstal van voertuigen zonder lading steeg licht van 146 naar 152 over dezelfde periode in 2012. Opvallend daarbij is de stijging van 35 naar 46 losse opleggers in de regio Rotterdam, waarvan slechts 26% is teruggevonden.

Weinig aangifte
De aangiftebereidheid blijkt nog steeds laag. Stimulerende maatregelen als brede voorlichtingscampagnes door branchepartijen boden nog onvoldoende soelaas. De branche werkt nu aan een extra communicatietraject afgestemd op individuele vervoerders en verladers. Aandacht voor het recent geopende ‘meldloket’ op www.politie.nl. is daarbij nodig. Gedupeerden kunnen hierop in meerdere talen melding doen van transportcriminaliteit.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter