Transportbedrijf moet dicht vanwege uitbuiting Bulgaren

749

Het Belgische transportbedrijf Transeco moet voor twee jaar dicht vanwege uitbuiting van Bulgaarse chauffeurs. De strafrechter in Brugge gaf de zaakvoerder drie jaar cel, waarvan een deel voorwaardelijk. Zijn echtgenote en de stroman kregen achttien maanden cel. De rechter legde voor 38.500 euro aan boetes op.

Transportbedrijf moet dicht vanwege uitbuiting BulgarenTranseco zou via een spookfirma in Bulgarije chauffeurs hebben geronseld. De Bulgaarse firma zou de chauffeurs inschrijven en betalen. In werkelijkheid reden de chauffeurs voor de firma in Zeebrugge, waar ze groenten, fruit en bloemen moesten transporteren naar Griekenland, Italië en Nederland.

191 euro per maand
De zaak kwam volgens de Belgische krant HLN in 2009 aan het licht toen Bulgaarse chauffeurs bij de politie klaagden over mensonterende leefomstandigheden. In Bulgarije was ze 1.500 euro per maand beloofd, maar in werkelijkheid kregen de meesten maximaal 191 euro per maand. Sommigen hadden na drie weken werken nog maar 70 euro ontvangen. Ook hield het bedrijf kosten voor overmatig brandstofverbruik en mankementen aan de truck in op het loon. (Bron: HLN)

Volg TotaalTrans op Twitter