Transport groeit dit jaar 1,2%

536

De transportsector groeit dit jaar met 1,2 procent en volgend jaar met 1,8 procent. Vorig jaar daalde het volume van de transportsector volgens het Economisch Bureau van de ING nog met 0,7 procent.

In de transportsector is de overslag in de haven van Rotterdam door minder overslag van ruwe en minerale olie in het eerste kwartaal fractioneel gedaald. Het vervoer door de lucht blijft wel flink aantrekken. Het gaat daarbij om conjunctuurgevoelige producten als bloemen en elektronica. De export van de agrarische sector ontwikkelt zich in 2014 vooralsnog goed. Oost-Europa is Transport groeit dit jaar 1,2%groeimarkt nummer één, maar de verschillen zijn groot. De uitvoer naar Polen en Oekraïne steeg met ruim 20%, maar die naar Rusland stagneerde als gevolg van de gezakte koers van de roebel. De politieke instabiliteit zet de uitvoer naar meerdere Oost-Europese landen onder druk.

Hoogste groei in bouw
In de bouw zet de groei van het volume, mede geholpen door het zachte winterweer, in de eerste maanden van dit jaar door. Hierdoor stijgt de bouwproductie naar verwachting vier kwartalen op rij, iets dat sinds de hoogtijdagen van 2007/2008 niet meer is voorgekomen.

ING Economisch Bureau verwacht daardoor voor 2014 een groei van 3,5% van de bouwproductie. Het vertrouwen van aannemers steeg in maart 2014 verder naar het hoogste niveau sinds twee jaar. Het is vooral de onderhouds- en verbouwsector die voor de groei zorgt, mede gedreven door de tijdelijke verlaging van het btw-tarief. Voor een hosannastemming is echter nog absoluut geen reden. Circa vier op de tien bouwbedrijven geeft nog steeds aan dat zij te weinig opdrachten hebben om hun personeel aan het werk te houden en dit aantal is sinds eind 2013 ook weer licht gestegen.

Breed gedragen groei
De industrie weet de goede lijn van eind 2013 door te trekken. Door binnenlandse bedrijfsinvesteringen stijgt de productie van de machinebouw in de eerste twee maanden van 2014 met ruim 11% ten opzichte van een jaar geleden.

De groei wordt breed gedragen. Zo draaien ook de chemie en metaalindustrie (beide +7%) goed. De energiesector zorgt momenteel wel voor een rem op de economische groei. Door de warme winter ligt de delfstoffenwinning op een laag niveau. Raffinaderijen kampen daarnaast met overcapaciteit als gevolg van onder andere buitenlandse concurrentie. (Bron: ING)

Transport groeit dit jaar 1,2%

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief