Transport en logistiek Utrecht groeit vijf procent per jaar

736

De Kamer van Koophandel in Utrecht verwacht dat de sector transport en logistiek tot 2020 jaarlijks groeit met vijf procent. Deze positieve prognose is volgens de KvK te verklaren door het groeiende aandeel van de ketenregie in Utrecht. Hierbij draait het om het slimmer organiseren van transport, het bundelen van vervoersstromen en centraliseren van de coördinatie.

Transport en logistiek in Utrecht groeit vijf procent per jaarZowel mondiaal als in Europa is Nederland goed ingebed in logistieke netwerken. Nederland onderscheidt zich hiermee op het vlak van ketenregie, distributiecentra en goede dienstverlening op het gebied van overheidsinspecties, zoals de douane. Daarnaast zijn er meerdere logistieke hotspots waar verschillende logistieke vervoersstromen bij elkaar komen en is er voldoende ruimte voor logistieke activiteiten. Utrecht is hier een goed voorbeeld van dankzij haar ligging en multimodale overslagpunten, zoals bijvoorbeeld op bedrijventerrein Lage Weide.

De logistieke keten
De logistieke keten kenmerkt zich door de verweving met andere sectoren. Logistiek stelt andere typen bedrijvigheid in staat goed te functioneren en te groeien. Hierbij komen verschillende soorten activiteiten kijken: van vervoer en overslag tot opslag, ondersteunende diensten en ketenregie. Het aantal werknemers in de ketenregie is met 46% gestegen sinds 2008. Dit is goed nieuws aangezien deze tak van sport een hoge mate van toegevoegde waarde met zich meebrengt. Dit komt doordat dankzij ketenregie de hele logistieke keten slimmer en efficiënter functioneert, waardoor bijvoorbeeld minder verspilling plaatsvindt. Ook verklaart dit de prognose van de groei van de toegevoegde waarde van de transport en logistiek met 5% per jaar tot 2020. Deze ligt hoger dan de prognose voor geheel Utrecht (2,9% per jaar). Toch zijn er ook minder positieve berichten. Zo is het aantal werknemers in het vrachtwagenvervoer sinds 2008 gedaald met 32%.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter