Transport en logistiek groeit in 2015 met ruim twee procent

542

AMSTERDAM – De sector transport en logistiek groeit volgend jaar met 2,1 procent. De economen van de ING verwachten dat in 2015 alle marktsectoren voor het tweede jaar op rij groeien. De industrie en transport sloegen door de exportgroei al eerder het groeipad in.

Transport en logistiek groeit in 2015 met ruim twee procentIn de transportsector daalde de overslag in de haven van Rotterdam in de eerste drie kwartalen van dit jaar met elf procent. door minder overslag van minerale olie. ‘Wel worden er meer containers overgeslagen. Het vervoer door de lucht laat flinke groei zien doordat o.a. de machine-industrie goed draait. Ook het wegtransport zit weer duidelijk in de lift door de aantrekkende binnenlandse vraag. Logistieke dienstverleners profiteren van de ontwikkeling van e-commerce. Deze partijen worden veel vaker ingeschakeld door retailers of fabrikanten om de opslag en levering te doen.’

Bouw

De voor de transportsector zo belangrijke bouw, ziet de orderboeken weer gevuld raken. ‘Ondanks een terugval van het bouwvolume in het tweede kwartaal, na vier kwartalen van groei, raken de orderboeken weer beter gevuld. Bouwondernemers worden optimistischer al liet oktober wel een daling zien ten opzichte van september. De renovatiesector profiteert nog van het verlaagde btw-tarief tot halverwege 2015. Het lijkt er echter wel op dat het effect van de lagere btw al grotendeels is uitgewerkt.’ ING Economisch Bureau verwacht dat de bouwproductie dit jaar en volgend jaar met 2,5% groeit.

Margeslijtage

Door de bovengenoemde concurrentie van logistieke dienstverleners kampt de traditionele groothandel sinds enkele jaren met margeslijtage. Groothandels in agrarische producten en voedingsmiddelen hebben daarbij te maken met prijsdalingen. (Bron: ING)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief