Transformatorplatform DanTysk via Nieuwe Maas naar Noordzee

681

Het enorme transformatorplatfom DanTysk, met een afmeting van 40 x 40 meter, wordt dinsdagmiddag via de Nieuwe Maas in Rotterdam naar de Noordzee 70 kilometer ten westen van het Duitse eiland Sylt worden vervoerd.

Transformatorplatform DanTysk via Nieuwe Maas naar NoordzeeHet transformatorplatform is onderdeel van het windmolenpark DanTysk waar tachtig windmolens worden gebouwd. Na ingebruikname eind 2014 levert het windmolenpark genoeg (groene) energie voor 400.000 huishoudens in Duitsland door energiemaatschappij Vattenfall. Het transformatorplatform maakt de windenergie geschikt voor gebruik en transport. De 288 megawatt die de tachtig windturbines opwekken wordt omgezet van 33 kilovolt naar 155 kilovolt. Vervolgens wordt de energie via kabels in de zee naar een schakelstation getransporteerd waarna het aansluit op het Duitse elektriciteitsnet op het vasteland.

De off-shore installatie bestaat uit drie lagen met onder andere een helicopterplatform, nood-slaapverblijven, generatoren, besturingssystemen – het station zal bestuurd worden vanaf het land – en ook de twee transformatoren waar het om gaat. Deze zetten de 33 kilovolt die de windturbines leveren om naar 155 kilovolt waardoor de energie beter te transporteren is.

De joint venture Strukton Hollandia verzorgt zowel de engineering als de fabricage van het transformatorplatform. Opdrachtgever is een joint venture van Vattenfall en Stadtwerke München.

Het vaarschema:
11.00 uur vertrek vanuit Krimpen aan den IJssel
12.20 uur bij Briennenoordbrug
14.00 uur bij Koninginnenbrug
14.30 uur passage Erasmusbrug
14.00 uur Waalhaven en verder naar de Noordzee

twitter