Transfennica zet Polybotes in voor uitzonderlijke lading

769

Transfennica gebruikt het nieuwe schip Polybotes van de haven van Zeebrugge om uitzonderlijke ladingen te verschepen tussen de Baltic-dienst in de haven van Antwerpen en de Bilbao-dienst in de haven van Zeebrugge. Afgelopen nacht werd 190 ton uitzonderlijke cargo afkomstig uit Spanje op de Polybotes gereden en naar Antwerpen verscheept.

In de haven van Zeebrugge werden donderdagavond verschillende grote stukken van een production line machine geladen op de Polybotes. De verschillende stukken werden geplaatst op het aangepaste top deck voor high and heavy cargo en projectladingen.

High en heavy cargo
De stukken van de machine kwamen aan in Zeebrugge via de Transfennica verbinding met Bilbao. De machine heeft Moskou als bestemming en wordt in de haven van Antwerpen overgezet op het Transfennica schip Plyca om verscheept te worden naar Sint-Petersburg.
Transfennica zet Polybotes in voor uitzonderlijke ladingVolgens CEO Joachim Coens heeft Port of Zeebrugge geïnvesteerd in de aankoop en de ombouw van het schip om de uitzonderlijke ladingen die via de verschillende roro-diensten in Zeebrugge aankomen gemakkelijk te kunnen verschepen. ‘Wat betreft het behandelen van high en heavy cargo en projectladingen creëert dit een grotere flexibiliteit. Dat de partners die reeds aanwezig zijn in onze haven ook gebruik maken van het schip als connectie tussen twee aparte diensten, bewijst nog maar eens dat het schip een grote meerwaarde betekent voor onze haven.’

Polybotes
De Polybotes is eigendom van MBZ, die het schip overnam van Cobelfret. Portconnect, de dochteronderneming van MBZ treedt op als exploitant. Het schip dient ter ondersteuning van de hinterlandlogistiek van de haven van Zeebrugge, specifiek voor rollend materieel en high and heavy-ladingen.

Er werden twee car decks van het oorspronkelijke schip weggehaald om beter oversized cargo’s te kunnen laden. Op het top deck is er ook ruimte voor containerladingen. Port of Zeebrugge mikt met het nieuwe schip enerzijds op het beter linken van de terminals in de voor- en achterhaven en anderzijds op een betere verbinding naar het achterland, zijnde Antwerpen tot de Rijn.

Het schip Polybotes heeft een afmeting van 110 op 12,5 meter. Het laadvermogen bedraagt 2.200 ton. Er kunnen 160 wagens en 144 TEU, ofwel 240 wagens alleen geladen worden. Het schip beschikt ook over een dek van 80 op 11 meter om high and heavy te laden.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter