Tot zestien jaar gevangenis voor Somalische piraten

760

Het Supreme Court van de Seychellen heeft onlangs elf Somalische piraten veroordeeld tot gevangenisstraffen van achttien maanden tot zestien jaar. De kapers zijn aangehouden na een actie vanaf het fregat Zr. Ms. van Amstel in mei vorig jaar.

Tot zestien jaar gevangenis voor Somalische piratenBemanningsleden van Zr. Ms. Van Amstel reisden naar de Seychellen af om tijdens het proces te getuigen. De veroordeelden worden door de rechtbank verantwoordelijk gehouden voor de kaping van een vissersboot. Naar later bleek waren zij ook betrokken bij een aanval op de tanker Super Lady.

Boardingteam
In mei vorig jaar zag de bemanning van de boordhelikopter van Zr. Ms. van Amstel een verdachte vissersboot. Deze dhow voerde twee kleinere boten mee met ladders aan boord. Het boardingteam van de Van Amstel maakte vervolgens een einde aan de kaping, waarbij alle 17 gijzelaars werden bevrijd. Aan boord trof het team wapens, munitie en navigatie-apparatuur aan.

Super Lady
Het bewijsmateriaal toonde aan dat dezelfde groep piraten betrokken was geweest bij een mislukte poging de Super Lady te kapen. Hierbij is zowel met raketwerpers als met kleinkaliber wapens op de tanker geschoten.

Antipiraterij
Zr. Ms van Amstel maakte in 2012 deel uit van Operatie Atalanta, een antipiraterijmissie van de Europese Unie. Momenteel is Zr. Ms. Johan de Witt als vlaggenschip van de EU in hetzelfde gebied. Aan de missie doen schepen van uit diverse Europese landen mee. Het commando is in handen van de Nederlandse commandeur Peter Lenselink.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter