Ton boete voor ProRail en Keyrail voor brand op Kijfhoek

699

ROTTERDAM – De rechtbank in Rotterdam heeft ProRail en Keyrail ieder afzonderlijk een boete opgelegd van 100.000 euro voor het op 14 januari 2011 overtreden van vergunningsvoorschriften, het veroorzaken van een gevaarlijke situatie op het spoor en het verwijtbaar veroorzaken van brand.

OM eist boete van negen ton tegen ProRail en KeyrailOp het rangeerterrein Kijfhoek in Zwijndrecht is op 14 januari 2011 door een botsing tussen treinwagons ethanol gaan lekken en brand ontstaan. Op het terrein wordt dagelijks een groot aantal wagens met gevaarlijke stoffen gerangeerd.

Geluk

De rechtbank is van oordeel dat Prorail en Keyrail door hun handelen het risico hebben genomen dat er in een dichtbevolkt gebied een ontploffing met verstrekkende gevolgen had kunnen gebeuren. Dat dit niet is gebeurd is te wijten aan geluk.

De officieren van justitie hadden een boete van 900.000 euro geëist. De boete die de rechtbank oplegt is aanmerkelijk lager. Daarbij speelt een rol dat niet alle feiten waarvan Prorail en Keyrail werden verdacht zijn bewezen. Prorail en Keyrail worden vrijgesproken van de verdenking dat zij de Wet vervoer gevaarlijke stoffen zouden hebben overtreden.

Ook heeft de rechtbank sterk meegewogen dat er slechts sprake was van een vermeende dreiging van groot gevaar, dat er geen sprake is van een structureel niet naleven van veiligheidsvoorschriften door Prorail en Keyrail en dat door Prorail en Keyrail er veel aan wordt gedaan om overtredingen als die van 14 januari 2011 te voorkomen. (Bron: Rechtspraak)

Lees ook:
OM eist boete van negen ton tegen ProRail en Keyrail

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief