‘Toezicht op veiligheid versnippert nog meer’

667

Het kabinet laat een kans liggen door niet te kiezen voor één toezichthouder op de veiligheid van bedrijven die grootschalig met gevaarlijke stoffen werken. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland naar aanleiding van de reactie van het kabinet op twee  'Toezicht op veiligheid versnippert nog meer'adviesrapporten. Volgens de ondernemingsorganisaties introduceert het kabinet naast de bestaande drie toezichthouders zelfs nog een vierde.

De huidige drie instanties (provincie of gemeente, de Veiligheidsregio en de Inspectie SZW) zien geen van allen toe op de veiligheid van het geheel. Dat leidt tot tegenstrijdige voorschriften en extra kosten voor bedrijven, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. En daar komt nog een vierde toezichthouder bij in de vorm van de Inspectie Leefomgeving en Transport. De Ondernemingsorganisaties betreuren het dat het kabinet tot dusver niet heeft gereageerd op het voorstel om tot één toezichthouder te komen.

Positieve prikkels
VNO-NCW en MKB-Nederland onderschrijven de conclusie van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur dat veiligheid primair de verantwoordelijkheid is van individuele bedrijven zelf. Zij zijn er niet van overtuigd dat nieuwe sancties nodig zijn als de bestaande instrumenten goed worden toegepast. De ondernemingsorganisaties willen met het kabinet na denken over ‘positieve prikkels om de veiligheidsprestaties van middenmoters en achterblijvers te verbeteren’. Voorbeeld daarvan is de eigen campagne ‘Veiligheid voorop’.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter