Toename water in Maas door regen, stuwen wellicht open

451

Door de neerslag in Nederland en onze buurlanden neemt de hoeveelheid water in de Maas toe. Desondanks houdt Rijkswaterstaat de situatie nauwlettend in de gaten en treft waar nodig maatregelen.

Toename water in Maas door regenvalDe hogere waterstand is vrij normaal voor de tijd van het jaar en er is dan ook geen sprake van een hoogwatersituatie. Indien nodig opent Rijkswaterstaat de stuwen in de Maas. Onder normale omstandigheden zorgen deze stuwen ervoor dat de Maas op peil blijft voor de scheepvaart. Bij hogere afvoeren vervalt deze functie. De scheepvaart ondervindt op dit moment geen hinder van de toenemende Maasafvoer.

Maas
De Maas is een rivier die snel reageert op regen. Door de vele neerslag van de afgelopen weken is de grond verzadigd en komt de huidige neerslag vrijwel direct in de Maas terecht. De Maas krijgt hierdoor snel meer water te verwerken. De nu verwachte afvoeren komen ongeveer eens per jaar voor.

Rijn
Ook in het stroomgebied van de Rijn is veel neerslag gevallen en hierdoor stijgt in Zuid-Duitsland de waterstand van de Rijn. Rijkswaterstaat verwacht dat de gevolgen van deze neerslag in Nederland nauwelijks merkbaar zullen zijn. De waterstand van de Rijn schommelt de komende dagen naar verwachting rond normale waarden voor de tijd van het jaar.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter