‘TNT vervangt personeel door onderaannemers met uitkering’

598

UTRECHT – TNT is volgens de vakbond Abvakabo nog steeds van plan om vaste werknemers te ontslaan en via onderaannemers mensen hetzelfde werk te laten doen. Intussen werken er volgens de vakbond zelfs onderaannemers met behoud van uitkering voor TNT. 

Winst TNT Express keldert met 25%TNT wil voor de onderhandelingen over een nieuwe cao en sociaal plan alleen met de vakbonden in gesprek over een aantal wijzigingen als gevolg van veranderde wet- en regelgeving. Praten over verbetering van de arbeidsvoorwaarden wil het postbedrijf niet, terwijl deze van groot belang zijn voor de werknemers.

De vakbonden verzetten zich sinds april tegen gedwongen ontslag terwijl het werk blijft. Dat er nu ook onderaannemers met behoud van uitkering voor TNT aan het werk zijn, is de laatste druppel voor de bonden.

Abvakabo FNV, BVPP, CNV Publieke Zaak en FNV Bondgenoten willen zo snel mogelijk concrete afspraken over de volgende onderwerpen:

  • De overheid heeft een verlaging van de pensioenopbouw opgelegd, waardoor er wellicht premie vrijkomt. De bonden vinden dat de vrijgekomen premie als inkomsten terug moet naar de werknemers en niet gebruikt kan worden voor eigen inkomsten van het bedrijf.
  • De overheid heeft een verlaging van de wettelijke WW opgelegd, van drie naar twee jaar. De centrale werkgevers- en werknemersorganisaties hebben in de Stichting van de arbeid afgesproken dat het derde jaar wordt gecompenseerd in de cao. Hier moet TNT zich aan houden.
  • De bonden willen heldere afspraken met TNT die voorkomen dat er bij de omvorming naar ‘regiebedrijf’ gedwongen ontslagen vallen.
  • De bonden willen afspraken maken met TNT over de vaste schil en de flexibele schil van onderaannemers en uitzendkrachten. De bonden gaan niet akkoord met het voornemen om steeds meer chauffeurs in te zetten die werken met behoud van uitkering via een onderaannemer of uitzendbureau. (Bron: Abvakabo)

Nu ook vacatures op TotaalTrans. Plaats een vacature of bekijk ze nu!

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief