TLN voert ludieke actie tegen verhoging dieselaccijns


1430

Transport en Logistiek Nederland wil af van de geplande accijnsverhoging op diesel. Met dat doel voerde TLN vanochtend een ludieke actie op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag. Politici en omstanders werden uitgenodigd om aan het ‘Rad van Accijns’ te draaien en een ontbijtje te eten in de stijl van het land dat profiteert van de accijnsverhoging in Nederland.

Vandaag wordt in de Tweede Kamer gesproken over het Belastingplan 2014. TLN voerde daarom voorafgaand aan het overleg een ludieke actie tegen de accijnsverhoging. Politici werden uitgenodigd om aan het ‘Rad van Accijns’ te draaien. Afhankelijk van de uitkomst van het draaien kregen zij vervolgens een Nederlands ontbijt (droog brood), een Luxemburgs ontbijt TLN voert ludieke actie tegen verhoging dieselaccijns
(chocoladebroodje), een Duits ontbijt (Berliner Bol) of een Belgisch ontbijt (Luikse Wafel) aangeboden. Want in het buitenland tanken, is een fortuin schenken.

Forse lastenverzwaring
Per 1 januari 2014 wordt de accijns op diesel verhoogd met 3 cent (exclusief inflatiecorrectie van 1 cent). Het aandeel van diesel op de totale kosten van een transportondernemer is circa 30%. Uit berekening van TLN blijkt dat de accijnsverhoging een lastenverzwaring van circa 113 miljoen euro oplevert voor de transportsector. Een extra kostenpost die hard aankomt voor een sector die langzaam herstellende is van de economische crisis.

Hard getroffen
TLN voorzitter Arthur van Dijk: ‘Ondernemers werken keihard om uit de crisis te komen. Dit herstel moet je stimuleren en niet de kop indrukken. Ik roep het kabinet op om niet alleen in het belang van de sector Transport en Logistiek de accijnsverhoging te schrappen, maar voor alle ondernemers die hard worden getroffen en hun concurrentiepositie in Europa zien verzwakken.’

Tanken in het buitenland
De Nederlandse schatkist ontvangt jaarlijks zo’n 3,5 miljard euro aan accijnsinkomsten uit diesel. Uit recent onderzoek van TLN blijkt echter dat het Rijk jaarlijks ongeveer 250 miljoen euro aan accijnsinkomsten misloopt, doordat nu ongeveer de helft van alle transportondernemers regelmatig in het buitenland tankt. Daar komen naar verwachting in 2014 nog eens enkele tientallen miljoenen euro’s aan gemiste inkomsten bij, doordat het voor ondernemers steeds lucratiever wordt om in het buitenland te gaan tanken. Bijna 40% van alle ondernemers die nu nog niet in het buitenland tankt, overweegt dit mogelijk vanaf 2014 wel te gaan doen.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter