TLN teleurgesteld in overeind blijven accijnsverhoging

699

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is zeer verbolgen dat het kabinet en een deel van de oppositie toch blijft vasthouden aan de geplande accijnsverhoging op diesel van 3 cent per 1 januari 2014. Volgens TLN wordt de transportsector wederom als melkkoe gebruikt om de schatkist te kunnen spekken en wordt geen rekening gehouden met de schadelijke effecten voor ondernemend Nederland.

Helft ondernemers tankt door accijnsverhoging in buitenlandTLN blijft het kabinet oproepen om meer rekening te houden met de belangen van een sector die voor zeer veel werkgelegenheid zorgt in Nederland.

Akkoord
Afgelopen vrijdag hebben coalitie en oppositiepartijen een akkoord gesloten over een pakket van 6 miljard euro aan nieuwe bezuinigen. De geplande accijnsverhoging op diesel stond reeds in het Regeerakkoord van VVD en PvdA, maar is tevens onderdeel blijven uitmaken van het Herfstakkoord met de oppositie. Na Prinsjesdag leek er een opening te komen in de discussie, maar helaas.

‘Accijnsknoppen’

TLN verwerpt het besluit en is van mening dat de politiek te makkelijk aan de ‘accijnsknoppen’ draait om meer geld binnen te halen. Volgens TLN betekent de accijnsverhoging van uiteindelijk 4 eurocent (3 cent inclusief 1 cent inflatiecorrectie) een totale lastenverzwaring van circa 113 miljoen euro voor de transportsector.

Pril economisch herstel

Vorige week meldde Klaas Knot, directeur van De Nederlandse Bank, voorzichtig dat Nederland uit de recessie is. TLN benadrukt echter dat als er sprake is van een verbetering van de economie, dit uiterst pril is en zo weer kan omslaan. ‘De sector transport en logistiek biedt werk aan circa 800.000 werknemers en is van cruciaal belang voor dit economisch herstel. Aangezien brandstof ongeveer 30% uitmaakt van de totale kosten van een transportondernemer, zal een accijnsverhoging op diesel een grote impact hebben op veel ondernemers.’

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter