TLN: ‘Registreer chauffeurs voor wet minimumloon Duitsland’

1259

ZOETERMEER – TLN raadt transportbedrijven aan hun chauffeurs voor 1 januari 2015 in Duitsland te registreren voor de naleving van de wet minimumloon. Duitse ministeries zegden TLN toe controles op naleving minimumloon in ieder geval uit te stellen tot eind januari 2015.

Nederlands wegtransport verliest marktaandeel in DuitslandDe douane wordt belast met de controles op naleving van de wet minimumloon. In de wet staat dat bij controle onderweg of op locatie de volgende documenten in het Duits overhandigd moeten kunnen worden:
– een kopie van de arbeidsovereenkomst
– recente loonstroken
– een urenverantwoording
Tot slot behoudt de douane zich het recht voor ook andere gegevens op te kunnen vragen mocht zij dat nodig achten. Bovengenoemde documenten moeten minimaal twee jaar in Duitsland worden bewaard. Tevens moet een zaakwaarnemer in Duitsland worden benoemd.

Uitzondering transport

De ambassade in Berlijn heeft nu de toezegging gekregen dat buitenlandse bedrijven deze documenten in eigen land mogen bewaren. Wel moet de werkgever schriftelijk verklaren dat de documenten, vertaald in het Duits, door de douane opgevraagd mogen worden. Het benoemen van een zaakwaarnemer in Duitsland is niet meer nodig. Dit kan nog wijzigen, indien de omstandigheden dat vragen, aldus de ministeries.

Registratie chauffeurs

Chauffeurs die rijden naar, vanuit, in en door Duitsland, moeten per 1 januari 2015 in Duitsland geregistreerd staan. Het formulier dat u hiervoor dient te gebruiken is vanaf 19 december 2014 te downloaden via www.zoll.de (zie homepage: Gesetzlicher Mindestlohn nach dem Mindestlohngesetz ab dem 1. Januar 2015).
U kunt op dit formulier al uw chauffeurs die op Duitsland rijden, opgeven over een periode van maximaal 6 maanden. Mochten er in de door u opgegeven periode wijzigingen optreden ten aanzien van de geregistreerde chauffeurs, dan hoeft u die niet apart door te geven.
Het formulier dient u te faxen naar de Bundesfinanzdirektion West in Keulen. E-mail is helaas nog steeds niet mogelijk. Op 19 december wordt het faxnummer bekendgemaakt.
Meer informatie kunt u opvragen bij de Zentrale Informations & Wissensmanagement van de douane in Dresden, te bereiken op nummer +49 351 448 34 520 / 510. (Bron: TLN)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief