TLN: ‘Meer omzet, winst en stijgend vertrouwen in transport en logistiek’

759

Bedrijven in de transport en logistiek maakten in het eerste kwartaal meer winst en meer omzet. Ook haalden de bedrijven meer opdrachten binnen en bereikte het ondernemersvertrouwen het hoogste punt in drie jaar. Toch zijn volgens Transport en Logistiek Nederland (TLN) veel bedrijven financieel nog te zwak om een kostenverhoging te kunnen overleven.

TLN concludeert in haar conjunctuurenquête over het eerste kwartaal van 2014 dat ondanks toenemende volumes de financiële positie van bedrijven in de TLN: ‘Blij met mogelijkheid handhaving cabotage’transport en logistiek kwetsbaar blijft. ‘Bedrijvigheid en omzet stegen weliswaar, maar de winst bleef vanwege de lage vrachtprijzen achter.’

Lage vrachtprijs
De vrachtprijs doet niet mee met alle betere resultaten en blijft sinds het uitbreken van de crisis in het voorjaar van 2008 op een laag niveau hangen. Vooral kleine en middelgrote ondernemers hebben hier last van en zien hun financiële positie nauwelijks verbeteren. Vóór de crisis vonden in een eerste kwartaal meestal prijscorrecties plaats. Toentertijd maakte gemiddeld 80% in een eerste kwartaal melding van gestegen prijzen. En nu is dat slechts 30%. Dat terwijl de kosten bijna permanent stijgen. TLN vertrouwt erop dat de groei van de sector verder doorzet, maar blijft onderstrepen dat nieuwe kostenstijgingen dit herstel zullen ondermijnen.

Winst blijft achter
In lijn met de achterblijvende vrachtprijzen, is het ook het winstniveau een zorgenkindje. Hoewel het winstniveau in het eerste kwartaal stijgt, blijft deze achterlopen op de stijging van het niveau van bedrijvigheid en van de omzet. Ongeveer dertig procent van alle ondernemers meldt een lagere winst terwijl bij veertig procent van de respondenten de winst onveranderd blijft.

Bouwmaterialenvervoer
Opvallend vindt TLN de stijging van de bedrijvigheid in het bouwmaterialenvervoer. Juist alle bouw gerelateerde vervoer heeft de afgelopen jaren immers harde klappen gekregen. De stijging in het bouwmaterialenvervoer komt voor rekening van de aantrekkende bouwsector en de zachte winter waardoor de bouw kon blijven doordraaien. Van een structurele verbetering in de bouwsector en het bouwvervoer is echter nog geen sprake. Uit recent onderzoek van de ING blijkt dat veertig procent van de ondernemers in de bouwsector een overschot aan arbeidscapaciteit heeft. (Bron: TLN)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief