TLN en EVO steunen verhoging boetes misbruik digitale tachograaf

715

Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO steunen het initiatief om de boetes voor manipulatie met de digitale tachograaf te verhogen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vandaag bekend gemaakt dat de boetes voor manipulatie met de tachograaf vanaf 31 mei fors omhoog gaan.

Volgens TLN en EVO brengt manipulatie van de registratie van rij- en rusttijden niet alleen de verkeersveiligheid van andere weggebruikers in gevaar, maar wordt hiermee ook de veiligheid en gezondheid van de chauffeurs zelf op het spel gezet. ‘TLN en EVO zijn bovendien tegenstander van concurrentievervalsing EVO verwacht nog dit jaar besluit over digitale tachograafbinnen Europa die het gevolg is van het niet gelijk naleven van dit soort regelgeving. De noodzaak tot het aanscherpen van het sanctiebeleid voor bedrijven en chauffeurs die frauderen met de regels omtrent rij- en rusttijden overtreden, wordt dan ook door beide organisaties onderschreven.’

Niet maatgevend
De huidige boetes op manipulatie worden nu verhoogd van 1.300 euro of 2.200 euro naar 4.400 euro. De boete voor de werknemer gaat van 550 euro naar 1500 euro. Gezien de ernst van de feiten zijn deze verhogingen op zijn plaats en is een harde aanpak gewenst, aldus TLN en EVO. De ILT maakt daarnaast melding van het feit dat het afgelopen jaar 20% van de bestuurders “knoeide” met de registratie van de rij- en rusttijden. TLN en EVO willen hierbij wel de kanttekening plaatsen dat het hier gerichte controles betreft waarbij de inspectie zich met name richt op risicogroepen en bedrijven die in het verleden al eens negatief in beeld zijn geweest bij de ILT. Dit percentage is volgens TLN en EVO dan ook niet maatgevend voor de gehele sector. (Bron: TLN)

Lees ook:
Boetes tachograaffraude omhoog
Europees Parlement stemt voor invoering digitale tachograaf
10.000 euro boete voor 78 uur aan één stuk rijden

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief