TLN blij met onderzoek Opstelten naar parkeerwachten snelwegen

607

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is blij dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie een onderzoek start naar parkeerwachten tegen wildparkeren op de snelweg, zogenaamde snelweg BOA’s. TLN had de minister recent gevraagd om te kijken of wildparkeren beter kan worden aangepakt.

Volgens TLN is er een groot te kort aan veilige parkeerplaatsen. Hierdoor moeten chauffeurs steeds vaker noodgedwongen op de vluchtstrook parkeren. Dit levert zeer onveilige situaties op en is absoluut onhoudbaar. Volgens TLN moeten we daarom op de eerste plaats meer parkeerplaatsen aanleggen en aansluitend streng op wildparkeren gaan handhaven.

TLN blij met onderzoek Opstelten naar parkeerwachten snelwegenEr bestaat een groot te kort aan veilige parkeerplaatsen langs de Nederlandse snelwegen. Hierdoor moeten steeds meer chauffeurs uit binnen- en buitenland noodgedwongen op de vluchtstrook parkeren. TLN pleit al jaren dat er daarom meer parkeerplaatsen langs de snelwegen moeten worden aangelegd zodat chauffeurs veilig kunnen rusten. Verwachting is dat in de toekomst dit tekort alleen maar groter gaat worden als gevolg van de groei van het (internationale) vrachtverkeer.

Wildparkeren
Vrachtauto’s die op de vluchtstrook staan geparkeerd zorgen voor zeer gevaarlijke verkeerssituaties. Er heeft recentelijk al een zwaar ongeval plaatsgevonden en het is volgens TLN dan ook wachten totdat er weer iets ernstig fout gaat. Volgens TLN moeten we daarom naast meer parkeerplaatsen aanleggen, ook strenger gaan handhaven op wildparkeren. ‘Verkeersveiligheid gaat boven alles’, aldus TLN. Parkeerwachters langs de snelweg, ofwel bijzondere opsporingsambtenaren (BOA’s), moeten uitkomst bieden.

Snelweg BOA’s
TLN heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie gevraagd om onderzoek te doen naar snelweg deze BOA’s. Deze ambtenaren moeten streng gaan toezien op wildparkeren en daarop handhaven. Maar stelt TLN, voordat we gaan beboeten moeten er eerst met spoed meer parkeerplaatsen komen. Dat is primair de verantwoordelijkheid van het Rijk als wegbeheerder.